40 fegyveressel végzett az egyiptomi belügy, miután pénteken ismeretlenek felrobbantottak egy turistabuszt

Négy halottja van annak a pénteki robbantásnak, amelynek célpontja egy turistabusz volt Egyiptomban, négy kilométerre a gízai piramisoktól. A hivatalos közlés szerint a detonációban három vietnami turista vesztette életét és egyiptomi idegenvezetőjük, további tíz ember pedig megsebesült. Közülük kilencen ugyancsak vietnamiak, a tízedik pedig a busz vezetője. A robbanószerkezet házi készítésű volt, és az út mellett helyezték el.

Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

A merénylet elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett, de - jegyzi meg a Reuters hírügynökség - iszlám szélsőségesek rendre elkövettek támadásokat korábban külföldi turisták ellen, hogy apasszák Egyiptom létfontosságú, idegenforgalomból származó jövedelmét.

Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök egy helyi tévécsatornának azt mondta, hogy a busz letért a biztonsági erők védte útvonalról. A jármű vezetője ugyanakkor azt állítja, hogy a turistabuszok megszokott útvonalán haladt a járművel.

40 fegyveressel végeztek a biztonsági erők

Az egyiptomi belügyminisztérium szombat reggel közleményében arról tájékoztatott, hogy a busz elleni támadás után a rendőrség 30 szélsőséges fegyveressel végzett Kairó elővárosa, Gíza környékén és tízzel a Sínai-félsziget északi részén tartott terrorellenes razziákban. A tárca szerint a rendőrség felszámolta olyan szélsőségesek rejtekhelyeit, akik állami intézmények, idegenforgalmi létesítmények, vallási szentélyek, illetve katonák és rendőrök elleni támadásokra készültek.

Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

A belügyminisztérium fényképeket is közzétett, amelyeken a tűzharcban lelőtt szélsőségesek vérbefagyott holtteste látható, de nem árulta el a kilétüket, és azt sem, hogy közük volt-e a busz elleni merénylethez. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.