A skót Hibernian sínyli meg a legjobban a szezon közbeni Ázsia-kupát

futball
2018 december 31., 09:57

Idén télen a szombaton rajtoló, az Egyesült Arab Emírségekben rendezendő, és első ízben 24 válogatott részvételével zajló Ázsia-kupa szedi majd FIFA-meccsnapos áldozatait. Ez a versengés ugyan nem érinti annyira érzékenyen az európai csapatokat, mint az Afrikai Nemzetek Kupája szokta - eleddig legalábbis, mert a klubvezetők és edzők legnagyobb örömére mostantól nyáron kerül majd megrendezésre a fekete kontinens legfontosabb futballtornája -, de néhányan azért most is erősen szívhatják a fogukat.

link Forrás


Kezdve a skót Hiberniannel, amely az egyedüli nem ázsiai csapat, amely 3 játékost is delegál a tornára, és hiába van egy kisebb téli szünet Skóciában - három héten keresztül nem rendeznek fordulót az élvonalban -, ha minimum a legjobb 8-ig jutnak az ausztrálok, ami ugye azért címvédőként papírforma lenne, akkor 3 bajnokiról, meg egy skót kupameccsről is hiányzik majd az ausztrál kontingensük:

  • Martin Boyle (2082 játékperc idén),
  • Mark Milligan (1057'), és
  • Jamie Maclaren (600').

Kezdve már a szombati, Hearts ellen 1-0-ra elvesztett városi derbivel, ugyanis az ausztrál válogatott nem veszi félvállról a tornát, és nem szeretnék, ha az utolsó pillanatban (vagy akár a torna közben, ahogy arra is akad példa) esnének be játékosaik, így a FIFA-szabályok miatt legkésőbb a Boxing Day találkozó után minden behívottat el kellett engednie a csapatának.

Dühöngött is egy sort a sajtóban Brendan Rodgers is, aki így Tom Rogicra nem számíthatott a Rangers elleni Old Firm-ön, ahol a 'Gers egyébként több mint 9 év után diadalmaskodott a Celtic ellen az Ibroxban olyan összecsapáson, ahol a vendégektől nem állítottak ki senkit.

A pundit Chris Sutton pedig egészen addig ment, hogy egyenesen Mikiegér-kupának titulálta Ázsiai legrangosabb válogatott küzdelmét.

link Forrás


Egy ideig egyébként a levegőben lógott, hogy a Celtic megpróbál bizonyos kompenzációs összeget fizetni azért, hogy csak a szombati csúcsderbi után kelljen elengednie az ausztrál középpályását. A Hibs is fokozottan figyelte az erről szóló híreket, ugyanis ők is hajlandóak lettek volna erre a lépésre abban az esetben, amennyiben a glasgowi zöld-fehérek sikerrel járnak, de végül az ausztrálok nem mentek ebbe bele.

Amolyan mellékjegyzetként nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy ezen kívül is akad Neil Lennon csapatánál probléma bőséggel, főleg a kapusposzton, ahol Marciano és a harmadik számú Laidlaw is sérült, így az egyik ötödosztályba kölcsönadott ifikapust kellett visszarendelniük, hogy egyáltalán tudjanak cserekapust nevezni Bogdán mögé. Ádámnak pedig alig pár nappal az edzésbe való visszatérése után kellett váltania Marcianot a 19-ei Rangers elleni bajnokin, ahol egyébként remek teljesítményt nyújtott - még Steven Gerrard, a kékek menedzsere is alig győzte őt dicsérni a meccs után. Rajtuk kívül egyébként a mezőnyben is több a sérüléssel küszködő játékos, valamint két labdarúgónak is kifut majd a szerződése január elejével, és mint tudjuk, Skóciában nem olyan könnyű csak úgy gyorsba' leakasztani valakit a hiányposztra. Elég csak a közelmúltba visszamennünk, hogy érzékeltessük a skót klubok anyagi lemaradását az angolokhoz képest: ott van

  • Adam Rooney, aki a Rangers hiányában stabil ezüstcsapattá előlépő Aberdeent hagyta ott a nyáron az angol ötödosztályú Salford Citynél kínált jobb fizetésért, míg
  • Craig Samson az élvonalbeli St. Mirren kezdőkapusaként vonult vissza a szezon kellős közepén, hogy elmehessen kapusedzőnek az angol harmadosztályú Sunderlandhez.

Nos, én az előbb felsoroltak tudatában nem pont a Hiberniannel próbálnám fialtatni a pénzemet az előttünk álló hetekben.

Szpörszblog lévén most jön a legfontosabb rész, vagyis miszerint sokkal rugalmasabb volt a dél-koreai szövetség a Tottenhames Szon Hung Minnel, köszönhetően az augusztusi Ázsiai Játékoknak, amin Dél-Korea végső győzelmével eldőlt, hogy a koreai úriember karakterével a Call of Duty helyett továbbra is a Fifa aktuális kiadásában játszhatunk majd!

photo_camera Még pár napig továbbra is örülhetnek Szon játékának a Spurs-drukkerek. Fotó: BEN STANSALL/AFP

A londoniak klasszisának játékától eltekint az Ázsia-kupa újoncai (Kirgizisztán és Fülöp-szigetek) ellen Paulo Bento szövetségi kapitány, és így leghamarabb csak a január 16-ai, Kína elleni utolsó csoportmeccsen kell majd megjelennie. Ez azt jelenti, hogy még a 13-ai, Manchester United elleni rangadón is bevethető lesz. Úgy kellett ez most Pochettinonak, mint egy falat kenyér, hisz a sérüléshullám a Tottenhamet sem kíméli, mellette pedig a sorsolás miatt náluk kell a legtöbbet rotálni az ünnepi időszakban, hisz 8 nap alatt játszanak 5 találkozót, így tehát minden egészséges játékosára szüksége van.

link Forrás


Fellélegezhetnek a Britannia Cardiff City-érzelmű olvasói is, hisz a csapat legutóbbi 65 bajnokijából 64-et védő Neil Etheridge - Neil Warnock kérésére - kimaradt a Sven-Göran Eriksson által irányított Fülöp-szigetek keretéből. Persze nem derült ki, hogy pontosan mit is mondott a Championship királya Erikssonnak és Maiano Aranetanak, a fülöp-szigeteki labdarúgó szövetség elnökének, de ez talán mellékes is, hisz mi jól tudjuk, hogy ez az ékes és lágy dallamú beszéd bárkit képes meggyőzni.

link Forrás


A Hibernian után a Newcastle United és a Brighton fogja legjobban megérezni a januárt. A Szarkáktól Ki Szung Jung már a Liverpool elleni vereség alkalmával sem állt rendelkezésre, de Muto Josinori játékára sem számíthat majd Rafa Benítez az előttünk álló hónapban, míg a Sirályoknál a valószínűleg elég nehezen pótolható Mat Ryan mellett a kommentátorbarát Alireza Dzsahanbahs mezét sem kell majd mosni egy darabig, bár utóbbi amúgy sem sok vizet zavart mostanában, mióta november elején elragadta a Hamstring-monszter. Közben napvilágot látott Chris Hughton mester Mat Ryanhez intézett csütörtöki motivációs beszéde is.

link Forrás


Josida Maja kiválása a védelem közepéből a lehető legrosszabbkor jön majd a Hasenhüttl mesterrel végre életjeleket mutató Southamptonnak, helyét a sokak által a liga egyik leggyengébb védőjének tartott Jack Stephens veheti majd át. Persze csak akkor, ha az osztrák szakember nem azzal nyitja az átigazolási ablakot, hogy gyorsan beszákol valakit hátra az előző munkahelyéről, a Red Bull Lipcsétől... Mivel nem csak Premier League-, de Championship-egyletek is delegálnak játékosokat a tornára, így Massimo Luongo miatt a QPR, Jackson Irvine személyében pedig a Hull City veszti majd el középpályája motorját, míg

Karim Anszarifard kemény 70 összekuporgatott őszi minutumát talán blogunk valamelyik vállalkozóbb szellemű szerkesztője is tudná pótolni a Nottingham Forestnél.

A Premier League 21. fordulójának párosításai és a tippek

Halkan megjegyezve, hogy én egyetlen alkalommal bátorodtam tippelésre a blog történetében, és egy igen acélos 10/0-ás tippsort sikerült az éterbe eresztenem.

Everton - Leicester City, január 1., kedd 13:30, 2-2
Arsenal - Fulham, január 1., kedd 16:00, 3-1
Cardiff City - Tottenham, január 1., kedd 18:30, 0-2
Bournemouth - Watford, január 2., szerda 20:45, 0-0
Chelsea - Southampton, január 2., szerda 20:45, 2-1
Huddersfield - Burnley, január 2., szerda 20:45, 0-1
West Ham United - Brighton, január 2., szerda 20:45, 3-3
Wolverhampton - Crystal Palace, január 2., szerda 20:45, 2-1
Newcastle - Manchester United, január 2., szerda 21:00, 1-1
Manchester City - Liverpool, január 3., csütörtök 21:00, 1-1

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.