Kígyóra pattantak a varangyok Ausztráliában

Tbg
2018 december 31., hétfő 8:40
241

Ritka jelenségre lett figyelmes egy család a nyugat-ausztráliai Kununurra városában: egy 3,5 méteres pitonon varangyok lovagoltak (pitonogoltak). A nagy jövés-menésnek is megvolt az oka, óriási vihar pusztított a környéken, egy áradó tóból menekültek az állatok.

Paul és felesége, Anne Mock attól tartottak, hogy a heves esőzések miatt megsérülnek a víztározó tavat szabályozó gátak, ezért a férfi a vihar kellős közepén körülnézett a területen. Ekkor lett figyelmes az óriáskígyóra, és a fuvart kihasználó, hátára felkapaszkodó varangyokra.

A férfi videót is készített a ritka látványról, amit aztán biológusok is örömmel osztottak meg, rámutatva a varangyok leleményességére, illetve arra a fura szokásukra, hogy - főként a hímek - elég sok mindent meglovagolnak, ami nem varangy, például elhullott mangón is láttak már varangyot, és kisvártatva még több varangyot fedeztek fel a mangón felfedezett varangyon.

Ausztráliában ennek ellenére nem szívelik ezeket a kétéltűeket, ugyanis invazív fajnak számítanak, és terjesztkedésük megállíthatatlannak tűnik. 

Az 1930-as években hozták be őket Ausztráliába, hogy visszaszorítsák a gabonatermesztésben érdekelt kártevőket, de hamarosan a mérgező varangyok kezdték jelenteni az igazi problémát: a méreghez hozzá nem szokott őshonos állatvilág előszeretettel mérgezi meg magát varangyhússal. 

Bár a kígyók és a békák általában kifejezetten egymást próbálják megenni, más alkalommal is megfigyelték már, hogy a békák kígyón utaznak (1, 2). (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt