Washington lehet az első állam, ahol el lehet komposztálni a halottakat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A temetkezés sem egy nulleimissziós, azaz a környezetet nem terhelő tevékenység: a standard elhantolás során kémiai anyagok juthatnak a talajba, míg a szintén népszerű hamvasztás széndioxidkibocsátással jár. 

Magától értetődő ötlet tehát, hogy az emberek inkább elkomposztálják magukat otthon, a kertben, így lebomlásuk folyamata sokkal természetközelibbé válik, ráadásul olcsóbb is lenne.

Ennek még nincs törvényi lehetősége, de ez - az Egyesült Államok Washington államában legalábbis - változhat, ha átmegy egy erről szóló törvénytervezet.

„Az egész államból kapok leveleket, amelyben arról írnak az emberek, mennyire izgatottak, hogy akár fák vagy más növények részei legyenek haláluk után” - nyilatkozta a Jamie Pedersen, demokrata szenátor a tervezetről, amit a 2019-es törvényhozási ciklusban szeretné benyújtani.

Az ötlet nemcsak a környezetért aggódók miatt lehet népszerű, hanem szociális vonzata miatt is: míg egy hagyományos temetés 7000 dollár körül kezdődik, a komposztálás kijöhet 5500 dollárból, írja az NBC.

A törvénytervezet nemcsak az emberi komposztálás intézményét legalizálná, hanem lehetővé tenné az államban az emberi maradványok - maffiafilmekből ismerős - lúgos hidrolízisét is, azaz gyorsított, maró anyaggal történő elbontását.

Maga az ötlet egyébként 2013-as, egy seattle-i dizájner felvetése nyomán lett országosan ismert. Katrina Spade tette fel a kérdést, hogy miért csak két, meglehetősen drága és környezetszennyező módja van az elhunytak eltemetésére. Spade-nek egy barátja mutatta meg, hogyan komposztálja el farmján a baromfiakat.

Ezután komoly kutatómunka kezdődött a Nyugat-Karolinai és a Washington állami egyemeten is a technológia kidolgozására, amely az emberi maradványokat egy hónap alatt képes elkomposztálni miután a hidrolízis megtörtént.

A törvénytervezet egy 2017-es változata akkor megbukott a katolikus egyház ellenállásán, igaz, az akkori elképzelés szerint csupán a hidrolízist tartalmazta, a csontok és egyéb maradványok elkomposztálásáról még nem volt szó. (NBC/Címlapkép: ONATHAN CASTNER/AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.