600 kilométeres élőláncot alkottak indiai nők, hogy biztosítsák a belépést a nőknek egy hindu templomba

Tbg
vallás
2019 január 01., 17:52
comments 291

Több tízezer indiai nő formált kedden mintegy 600 kilométer hosszú élőláncot az ország déli részén fekvő Kerala államban, hogy támogatásukról biztosítsák az indiai legfelső bíróság döntését, amely feloldotta a szülőképes korú nők belépési tilalmát a dél-indiai Kerala államban található Szabarimala hindu templomba.

Hindu aktivisták állják el a templom bejáratát, hogy nők ne léphessenek be 2018 novemberében.
photo_camera Hindu aktivisták állják el a templom bejáratát, hogy nők ne léphessenek be 2018 novemberében. Fotó: ARUN SANKAR/AFP

India legmagasabb szintű igazságszolgáltatási fóruma szeptember végén alkotmányba ütközőnek minősítette és feloldotta a nőkre vonatkozó belépési tilalmat a Szabarimala templomba. 

A szülőképes korú nők évszázadokon át nem léphettek be a hegytetőn fekvő ősi hindu szentélybe.

A Nők fala nevű tüntetést támogatta Kerala állam baloldali kormánya is, számos kormánytag személyesen állt be az élőláncba, jelentette a PTI indiai hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság döntése ellenére konzervatív hindu csoportok többször is megakadályozták a nőket a belépésben, és összecsaptak a helyszín biztosítására kivezényelt rendőrökkel, miközben kárt tettek autókban és buszokban.

Tiltakozó hindu tüntetők.
photo_camera Tiltakozó hindu tüntetők. Fotó: SAM PANTHAKY/AFP
Tüntetők összecsapása a rendőrökkel.
photo_camera Tüntetők összecsapása a rendőrökkel. Fotó: ARUN SANKAR/AFP

Az alkotmánybíróság szeptember végi döntése ellen több mint egy tucat petíciót nyújtottak be. A legfelsőbb bíróság öttagú alkotmánybírósági tanácsa január 22-én tárgyalja a 49 kérelmet a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének felülvizsgálatára.

A bőség istenének, Ajappának szentelt templom nők általi látogatására vonatkozó korlátozás hívei, valamint a szentély papjai azzal érvelnek a gyakorlat mellett, hogy az a cölibátus egyik záloga, valamint az Ajappának szentelt rítusok szükséges velejárója. 

A templom szerzetesei, az istenséghez hasonlóan, önmegtartóztatóak, és nem élnek nemi életet. Számos hindu közösségben ráadásul a menstruáló nőket "tisztátalanoknak" tartják, ami korlátozásokat von maga után a vallási gyakorlatokban. (MTI/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.