A New Horizons elhaladt az Ultima Thule aszteroida mellett

A New Horizonstól kapott jelek megerősítik, hogy a NASA űrszondája átrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, a 2014 MU69 jelű, nem hivatalosan Ultima Thule nevű aszteroida felett kedd hajnalban, jelentette kedden az amerikai űrhajózási hivatal.

Ezzel az Ultima Thule lesz és lett a legtávolabbi, űrszonda által vizsgált égitest a történelemben.

A NASA tudósai szerint a New Horizons „egészséges” állapotban van órákkal az után, hogy átrepült a Kuiper-övben található jeges bolygókezdemény fölött, amely 6,5 milliárd kilométerre van a Földtől.

A New Horizons útjának tudományos jelentőségeiről testvérlapunk, a Qubit írt. A szonda már 2006-ban elindult, eredetileg a Plutó és holdjainak feltárása volt a feladata, majd 2014-ben felfedezték az Ultime Thulét. 

A cím feletti kép illusztráció az eseményről, Mark Garlick munkája. (MTI/Qubit/AFP)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.