A New Horizons elhaladt az Ultima Thule aszteroida mellett

Tbg
űr
2019 január 01., 15:41
comments 136

A New Horizonstól kapott jelek megerősítik, hogy a NASA űrszondája átrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, a 2014 MU69 jelű, nem hivatalosan Ultima Thule nevű aszteroida felett kedd hajnalban, jelentette kedden az amerikai űrhajózási hivatal.

Ezzel az Ultima Thule lesz és lett a legtávolabbi, űrszonda által vizsgált égitest a történelemben.

A NASA tudósai szerint a New Horizons „egészséges” állapotban van órákkal az után, hogy átrepült a Kuiper-övben található jeges bolygókezdemény fölött, amely 6,5 milliárd kilométerre van a Földtől.

link Forrás

A New Horizons útjának tudományos jelentőségeiről testvérlapunk, a Qubit írt. A szonda már 2006-ban elindult, eredetileg a Plutó és holdjainak feltárása volt a feladata, majd 2014-ben felfedezték az Ultime Thulét. 

A cím feletti kép illusztráció az eseményről, Mark Garlick munkája. (MTI/Qubit/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.