A New Horizons elhaladt az Ultima Thule aszteroida mellett

űr
2019 január 01., 15:41
comments 136

A New Horizonstól kapott jelek megerősítik, hogy a NASA űrszondája átrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, a 2014 MU69 jelű, nem hivatalosan Ultima Thule nevű aszteroida felett kedd hajnalban, jelentette kedden az amerikai űrhajózási hivatal.

Ezzel az Ultima Thule lesz és lett a legtávolabbi, űrszonda által vizsgált égitest a történelemben.

A NASA tudósai szerint a New Horizons „egészséges” állapotban van órákkal az után, hogy átrepült a Kuiper-övben található jeges bolygókezdemény fölött, amely 6,5 milliárd kilométerre van a Földtől.

A New Horizons útjának tudományos jelentőségeiről testvérlapunk, a Qubit írt. A szonda már 2006-ban elindult, eredetileg a Plutó és holdjainak feltárása volt a feladata, majd 2014-ben felfedezték az Ultime Thulét. 

A cím feletti kép illusztráció az eseményről, Mark Garlick munkája. (MTI/Qubit/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt