Emberi hamvakkal teli urnákat vetett partra a víz Hollandiában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

December 31-én kapott nyilvánosságot egy különös eset Hollandiában:

emberi hamvakkal teli urnákat sodort partra a tenger Hágától északra.

Összesen három urna ért partot, ezeket egy helyi fiú, egy halász és egy nő talált rá. Mindhárom urna ugyanabból a német krematóriumból származott, a krematórium neve bele volt vésve az alumíniumfedélbe. Az észak-német krematórium közel 750 kilométerre van a holland parttól.

Noordwijk, itt értek partot az urnákFotó: JERNEY M. ANTONISSE/AFP

A helyiek először arra gyanakodtak, hogy egy drogcsempészbanda küldeményébe botlottak bele, de nem, az urnákban tényleg hamvak voltak, ellenőrizték. A helyi és a német újságok rejtélyként kezelték az ügyet napokon keresztül, főleg, hogy a német temetkezési jogszabályok nagyon szigorúan szabályozzák az emberi maradványok kezelését, tengeri temetést is csak különleges urnákkal engedélyeznek, ezek pedig nem olyanok voltak.

A rejtélyt végül egy holland hajózási vállalat fedte fel.

A Trip Scheepvaart of Scheveningen szerdán közölte, hogy az urnák egy tömeges matróztemetésről származnak, amely komplett katasztrófába torkollott, miután az egyik alkalmazottjuk egyszerűen elejtette az urnákat tartalmazó ládát.

A vállalat elnézést kért a szerencsétlen esetért, azóta két urna esetében már megtörtént a temetés (a hamvakat tengerbe szórták), és hamarosan a harmadikra is sort kerítenek. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.