Közvetlenül az eskütétele után lelőttek egy polgármestert Mexikóban

Alig másfél órával az eskütétele után lelőtték a tlaxiacói polgármestert, Alejandro Aparicio Santiagót. Santiago egy városházi találkozóra indult gyalog egy képviselő és egy tanácsosa kíséretében, amikor legalább két fegyveres az utcán tüzet nyitott rá.

A közelben állóknak sikerült leteperniük az egyik fegyverest. A polgármestert kórházba szállították, de életét az orvosok már nem tudták megmenteni. A merényletben további négy ember is megsebesült. Alejandro Aparicio Santiagót a Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) nevű baloldali párt jelöltjeként választották meg három évre Tlaxiaco polgármesterévé.

A Telesur beszámolója szerint vasárnap a Morena egy másik politikusát, Maria Ascensión Cruz Torrest is meggyilkolták. Őt a Morelos állambeli Mazatepec város képviselőtestületének tagjává választották meg, és az eskütételi ünnepségre tartott, amikor egy fegyveres támadó végzett vele.

Tavaly július 1-jei mexikói általános választásokon győzelmet arató politikusok közül legalább hatot megöltek, még mielőtt hivatalba léphettek volna. Négyen közülük a legtöbb parlamenti mandátumhoz jutott Morena jelöltjei voltak, egy a balközép Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) tagja volt, egy pedig a Mexikói Környezetvédő Zöld Párthoz (PVEM) tartozott.

Az Etellekt nevű kockázatelemző cég adatai szerint 2017 szeptembere és 2018 augusztusa között 175 politikust gyilkoltak meg Mexikóban. Az adott időszakban elkövetett, összesen 850, politikusok elleni támadás 81 százaléka ellenzéki pártok tagjai ellen irányult. A tavalyi választási kampány idején 48 jelöltet vagy jelöltségre kandidáló politikust öltek meg az országban. (New York Times/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.