Eltűnt az észak-koreai diplomata, aki menedékkérelmet nyújtott be Nyugaton

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Eltűnt egy észak-koreai diplomata, aki korábban nagykövetként szolgált Olaszországban, és csütörtökön megjelent róla hír, hogy menedékkérelmet nyújtott be egy meg nem nevezett nyugati országban. Nem sokkal később egy dél-koreai parlamenti képviselő azt mondta, hogy a férfi eltűnt. 

Cso Szon Gil a feleségével együtt novemberben tűnt el azután, hogy bármilyen üzenet meghagyása nélkül eltávozott Észak-Korea római nagykövetségéről - mondta Kim Min Ki dél-koreai parlamenti képviselő, akit a dél-koreai titkosszolgálat tájékoztatott az ügyről. A titkosszolgálat közleménye szerint azóta nem léptek kapcsolatba Csóékkal.

A Csoszun Ilbo dél-koreai napilap meg nem nevezett diplomáciai forrásokat hivatkozva már csütörtök reggel azt írta, hogy a 48 éves Cso menedékért folyamodott egy meg nem nevezett nyugati országban, és jelenleg az olasz kormány védelme alatt biztonságos helyen tartózkodik családjával együtt. Az olasz külügyminisztériumnak az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint nincs tudomása arról, hogy a diplomata politikai menedékjogért folyamodott volna.

Kim Min Ki újságíróknak azt is mondta, hogy van információja az esetről, de ezt nem oszthatja meg a sajtóval. Az észak-koreai diplomatára és családjára utalva közölte: „elhagyták a diplomáciai képviseletet, és eltűntek”.

Cso felkerülhet azoknak a magas rangú diplomatáknak az egyre bővülő listájára, akik elmenekültek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rendszeréből.

Cso 2017 októberében lett Észak-Korea római képviseletének ügyvivője, miután Olaszország az észak-koreai nukleáris- és rakétakísérletek miatti tiltakozásul kiutasította az addigi nagykövetet. Cso már 2015-től szolgálatot teljesített hazája római nagykövetségén, és ez a szolgálat tavaly novemberben járt volna le. Az ügyben járatos, magát megnevezni nem kívánó egyik forrás azt mondta, hogy Csót november végén egy új nagykövet váltotta a tisztségben. 

Két évvel ezelőtt, 2016 augusztusában Észak-Korea londoni diplomáciai képviseletének első beosztottja, De Jong Ho családjával együtt Dél-Koreába távozott. Eddig ő volt a legmagasabb rangú diplomata, aki így tett. (BBC/MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.