Eltűnt az észak-koreai diplomata, aki menedékkérelmet nyújtott be Nyugaton

külföld
2019 január 03., 22:28
comments 121

Eltűnt egy észak-koreai diplomata, aki korábban nagykövetként szolgált Olaszországban, és csütörtökön megjelent róla hír, hogy menedékkérelmet nyújtott be egy meg nem nevezett nyugati országban. Nem sokkal később egy dél-koreai parlamenti képviselő azt mondta, hogy a férfi eltűnt.

Cso Szon Gil a feleségével együtt novemberben tűnt el azután, hogy bármilyen üzenet meghagyása nélkül eltávozott Észak-Korea római nagykövetségéről - mondta Kim Min Ki dél-koreai parlamenti képviselő, akit a dél-koreai titkosszolgálat tájékoztatott az ügyről. A titkosszolgálat közleménye szerint azóta nem léptek kapcsolatba Csóékkal.

A Csoszun Ilbo dél-koreai napilap meg nem nevezett diplomáciai forrásokat hivatkozva már csütörtök reggel azt írta, hogy a 48 éves Cso menedékért folyamodott egy meg nem nevezett nyugati országban, és jelenleg az olasz kormány védelme alatt biztonságos helyen tartózkodik családjával együtt. Az olasz külügyminisztériumnak az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint nincs tudomása arról, hogy a diplomata politikai menedékjogért folyamodott volna.

Kim Min Ki újságíróknak azt is mondta, hogy van információja az esetről, de ezt nem oszthatja meg a sajtóval. Az észak-koreai diplomatára és családjára utalva közölte: „elhagyták a diplomáciai képviseletet, és eltűntek”.

Cso felkerülhet azoknak a magas rangú diplomatáknak az egyre bővülő listájára, akik elmenekültek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rendszeréből.

Cso 2017 októberében lett Észak-Korea római képviseletének ügyvivője, miután Olaszország az észak-koreai nukleáris- és rakétakísérletek miatti tiltakozásul kiutasította az addigi nagykövetet. Cso már 2015-től szolgálatot teljesített hazája római nagykövetségén, és ez a szolgálat tavaly novemberben járt volna le. Az ügyben járatos, magát megnevezni nem kívánó egyik forrás azt mondta, hogy Csót november végén egy új nagykövet váltotta a tisztségben.

Két évvel ezelőtt, 2016 augusztusában Észak-Korea londoni diplomáciai képviseletének első beosztottja, De Jong Ho családjával együtt Dél-Koreába távozott. Eddig ő volt a legmagasabb rangú diplomata, aki így tett. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.