Még Lázár János szerint is vitatható a túlóratörvény

Lázár János magára vette, hogy elmagyarázza az ellenzéknek, hogyan is kéne ellenzékiskedni. A volt kancelláriaminiszter, akiről csak buta és tehetségtelen emberek hiszik, hogy megbukott, mert saját hivatalos álláspontja szerint valójában önszántából vonult vissza választókerületébe, maga is vitathatónak nevezte a túlóratörvényt a Makói Városi Televíziónak adott interjújában.

"Vitatható és vitatott lépése is a parlamenti többségnek és a kormányzatnak" - jellemezte a törvényt, amiről szerinte "majd meglátjuk", hogy a valóságban hogyan fog működni. A kormánytöbbség decemberben úgy szavazta meg a túlóratörvény módosítását, hogy az ellenzék képviselői elállták a parlament elnöki pulpitusát, a szavazáshoz pedig a jelek szerint a képviselőknek nem kellett használniuk a kártyájukat.

A törvényjavaslat hároméves időkeretet ad a munkáltatóknak a túlórák elszámolására. Ez magyarán azt jelenti, hogy hiába túlórázik most valaki, az ezért járó illetményt csak késve kapja kézhez. Ha egyáltalán, mert a hároméves elszámolási keret azt is jelenti, hogy attól, mert valami az adott pillanatban túlórának tűnik, még nem biztos, hogy az. A munkáltatók három év elteltével ugyanis a túlórát is rendes óraként számolhatják el. Lázár szerint "nem biztos, hogy ez a munkavállalók széles körének a támogatását elnyeri, fogalmazzunk finoman".

Lázár ugyan azt mondta, hogy vitatható a törvény, azzal már nem értett egyet, ahogy az ellenzék vitatta. Szerinte ugyanis az ellenzék "kizárta az értelmes párbeszéd lehetőségét" azzal a Fidesszel, amely még arra se volt hajlandó, hogy az ellenzék módosító javaslatait érdemben megvitassa. Az ellenzék végül ezért döntött az obstrukció, a törvény elfogadásának megakadályozása mellett.

Lázár az MTVA-nál történteket is "látványos politikai marketing akciónak" nevezte, amire szerinte "külföldről és belföldi tanácsadóiktól" kaptak megbízást az ellenzékiek. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte nem szabadott volna erőszakot alkalmazniuk fegyveres biztonsági őröknek a választott képviselőkkel szemben, mert a nép választott képviselői "minden körülmények között mentelmi jogot és tiszteletet" érdemelnek. (Via Azonnali)