Megkezdődött a Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával gyanúsítottak pere Szaúd-Arábiában

2019 január 3., csütörtök 12:18
50

Megkezdődött az év minden bizonnyal egyik legabszurdabb bírósági tárgyalása, a Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával Szaúd-Arábiában meggyanúsítottak pere. A rendszerkritikus, önkéntes száműzetésben élő újságírót az amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint Szaúd-Arábia de factó vezetője, Mohamed bin-Szalman koronaherceg ölette meg, de ezt a szaúdiak persze tagadják. Így az, hogy az ügyészség öt vádlottra is halálbüntetést kért, inkább szolgálhatja az igazság elfedését, mint az igazságszolgáltatást.

A szaúdi állami hírügynökség, az SFA kevés részletről számolt be, még csak a vádlottakat se nevezte meg. Arról viszont beszámolt, hogy a szaúdi ügyészség jogsegély keretében kérte a török hatóságokat, hogy adják át a bizonyítékaikat.

Törökország amúgy állítja, hogy már megosztották ezeket Szaúd-Arábiával, de a szaúdi hatóságok tagadják ezt.

A török hatóságok szerint Hasogdzsival előre kitervelten végzett egy szaúdi különítmény, melynek tagjai, köztük egy, az újságíró feldarabolását levezénylő igazságügyi orvosszakértő, a gyilkosságot megelőző nap repült Isztambulba, és már a gyilkosság napján el is hagyta Törökországot.

Szaúd-Arábia első körben azt hazudta, hogy Hasogdzsi élve távozott a követségről, majd azt, hogy Hasogdzsi "dulakodás közben, véletlenül vesztette életét. A török hatóságok ezzel szemben azt állítják, hangfelvételek bizonyítják, hogy Hasogdzsit élve kezdték feldarabolni. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt