Megnyúzott emberek bőrében táncoló papok áldozhattak abban a templomban, amit most tártak fel a popoloka indiánok központjában

Megnyúzott emberek bőrét viselő papok mutattak be rituálékat Sipe-Totek istennek abban a templomban, mit most fedeztek fel Mexikó középső részén, Ndachjian-Tehuacan régészeti lelőhelyen.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet kutatói két áldozati oltárt, két megnyúzott emberfejet ábrázoló szobrot és egy törzset találtak, ez utóbbi valószínűleg magát a Sipe-Totek (Megnyúzott urunk) néven ismert termékenységistent ábrázolja. A példátlan leletre Puebla államban, a popoloka indiánok kultikus központjában bukkantak rá. A 85 centiméteres szobrot viszonylag jó állapotban találták meg, csak néhány rész vált le róla. 

A megnyúzott isten szobraFotó: Meliton Tapia Davila/AP

Noemi Castillo régész szerint a Ndachjian-Tehuacán-i templom, amelyet 1000 és 1200 között használhattak, magán viseli az áldozati helyek mindazon jellegzetességeit, amelyekről írásos emlékekben lehet olvasni.

Fotó: Meliton Tapia Davila/AP

Az azték Sipe-Toteket a természet tavaszi megújulása, a termésbetakarítás és az oktli nevű bódító ital isteneként tisztelték szerte Mezoamerikában (a mai Mexikóban és a közép-amerikai földnyelven, a spanyol hódítás előtt Észak- és Közép-Amerika legfejlettebb régiójában), valamint az aranyművesek pártfogójának számított. 

Többnyire lenyúzott emberbőrből készült, hátán fűzővel záródó rövid kabátfélében ábrázolják, könyökétől a feláldozott ember szétterpesztett ujjú karjai lógnak le. Arcán emberbőrből készült maszkot visel, jellemző az ennek révén kirajzolódó kettős száj. 

A tiszteletére rendezett áldozati ünnepségeken a papok az emberáldozat lenyúzott bőréből készült ruhában táncoltak azokkal a harcosokkal, akik a foglyokat ejtették. A szertartáshoz két oltárt használtak, az egyiken megölték vagy lenyilazták az áldozatot, a másikon pedig megnyúzták őket. A kegyetlen kultusz létezését bizonyító nyomokat másutt is találtak, de a pueblai az első, Sipe-Toteknek szentelt komplett templom. (BBC/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.