Megszámolták, hány lakója van a budapesti állatkertnek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Fővárosi Állat- és Növénykert az új év kezdetekor megtartott „népszámlálás” szerint összesen 856 faj 8807 egyedét, ezzel Európa egyik legváltozatosabb állatgyűjteményét mutatja be a közönségnek.

A városligeti intézmény Magyarország fajokban leggazdagabb állatkertjének számít, a gyűjtemény változatossága nemzetközi összehasonlításban is kimagasló – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert az MTI-vel.

Az intézmény állatállománya jelenleg 856 faj 8807 egyedéből, illetve 104 nem egyedileg nyilvántartott tenyészetből áll:

  • az emlősöket 131 faj 1312 egyede,
  • a madarakat 152 faj 1225 egyede,
  • a hüllőket 125 faj 831 egyede,
  • a kétéltűeket 32 faj 321 egyede,
  • a különféle halakat pedig 204 faj 4340 egyede képviseli.

A gerinctelenek közül 206 különféle fajjal foglalkoznak, amik közül 102 faj esetében van egyedi nyilvántartás 646 egyedre. További 104 gerinctelen faj (elsősorban nagy egyedszámban tartott rovarok) esetében viszont nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, ezért ezek az állatok tenyészetenként szerepelnek a leltárban.

A teljes állatgyűjteményhez még hozzá kell számolni a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 132 egyedét mutatják be, de ebből 19 faj a városligeti bemutatóhelyen is megtalálható.

Tarlós István főpolgármester megtekint egy alpakát.Fotó: Botos Tamás/444

Az intézményt 1911 és 1919 között irányító egykori igazgató, Lendl Adolf már a 20. század első éveiben megfogalmazta a sokféleség bemutatásának fontosságát. Lendl koncepciója nemcsak az állatokra, hanem a növényvilágra is kiterjedt, így a városligeti intézmény több mint egy évszázada nemcsak állat-, hanem növénykert is. A bemutatott növényfajok és -változatok száma a 4000-t is eléri.

A közlemény szerint a változatos zoolgógiai és botanikai gyűjtemény is hozzájárult ahhoz, hogy az állatkertészeti berkekben mértékadónak tekintett ún. Sheridan-listán, ami Európa 110 vezető állatkertjét pontozza és rangsorolja, a Fővárosi Állat- és Növénykert a hazai állatkertek közül a legmagasabb pontszámot kapta, az összeurópai mezőnyben pedig a 17. helyen áll, Koppenhágával és Dublinnal holtversenyben. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.