Orbán a Sorsok háza újratervezését ígérte Netanjahunak Brazíliában

POLITIKA
2019 január 03., 10:56
comments 137

Orbán Viktor Brazíliában, az ország új, szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro beiktatásán kezdte az újévet. Az eseményre összesereglettek a világ szélsőjobboldali vezetői, így Orbánnak alkalma nyílt találkoznia régi barátjával, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.

A Times of Israel értesülései szerint tárgyalásukon Orbán azt mondta Netanjahunak, hogy hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban. A lap "magas rangú kormányzati forrásaira" hivatkozva írta ezt.

A Sorsok Háza az Orbán-kormány egyik, évek óta meg nem valósuló nagyprojektje, amin már Schmidt Mária és Lázár János is összevesztek. A Times of Israel értesülései szeirnt a magyar kormány képviselői már decemberben Jeruzsálemben jártak, hogy tájékoztassák az izraeli külügy és miniszterelnökség képviselőit a Sorsok Háza projekt állásáról.

Ezután a megbeszélés után adott ki Netanjahu hivatala közleményt arról, hogy Izrael csak akkor járul hozzá a múzeum megnyitásához, ha annak sokak - így például a Jad Vasem múzeum és nemzetközi holokausztkutatók - által is bírált torz történeti narratíváját átdolgozzák olyanra, amely egybe vág az általánosan elfogatott történelemszemlélettel. (Via Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.