Orbán a Sorsok háza újratervezését ígérte Netanjahunak Brazíliában

2019 január 3., csütörtök 9:56

Orbán Viktor Brazíliában, az ország új, szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro beiktatásán kezdte az újévet. Az eseményre összesereglettek a világ szélsőjobboldali vezetői, így Orbánnak alkalma nyílt találkoznia régi barátjával, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.

A Times of Israel értesülései szerint tárgyalásukon Orbán azt mondta Netanjahunak, hogy hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban. A lap "magas rangú kormányzati forrásaira" hivatkozva írta ezt.

A Sorsok Háza az Orbán-kormány egyik, évek óta meg nem valósuló nagyprojektje, amin már Schmidt Mária és Lázár János is összevesztek. A Times of Israel értesülései szeirnt a magyar kormány képviselői már decemberben Jeruzsálemben jártak, hogy tájékoztassák az izraeli külügy és miniszterelnökség képviselőit a Sorsok Háza projekt állásáról.

Ezután a megbeszélés után adott ki Netanjahu hivatala közleményt arról, hogy Izrael csak akkor járul hozzá a múzeum megnyitásához, ha annak sokak - így például a Jad Vasem múzeum és nemzetközi holokausztkutatók - által is bírált torz történeti narratíváját átdolgozzák olyanra, amely egybe vág az általánosan elfogatott történelemszemlélettel. (Via Magyar Narancs)