Feltételezett ebolás megbetegedést vizsgálnak egy svédországi kórházban

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Feltételezett ebolás megbetegedéssel vizsgálnak egy pácienst Svédországban, az uppsalai egyetemi klinika elkülönítőjében – közölték helyi hatóságok.

A beteget először az enköpingi egészségügyi intézményben kezelték, és csak ezután szállították át az uppsalai kórház fertőző betegek számára fenntartott osztályára. Az Enköpingben működő klinikát időközben lezárták, a beteggel érintkezésbe került egészségügyi személyzetet pedig megfigyelés alá helyezték.

„A vizsgálati eredmények valószínűleg estére meglesznek. Még mindig csak feltételezések vannak, más megbetegedések is szóba jöhetnek” – közölte az Uppsala megyei tanács.

A hatóságok nem tették közzé sem a beteg személyazonosságát, sem azt, hogy korábban külföldre utazott volna, de a TT svéd hírügynökség úgy értesült, hogy a beteg Burundiba látogatott 3 héttel korábban, de nem tartózkodott olyan afrikai térségben, ahol ebolás megbetegedéseket regisztráltak.

„A pácienst péntek reggel szállították be, és állítólag vért hányt, ami az ebolás megbetegedés egyik lehetséges tünete”

– mondta Mikael Kohler kórházi szóvivő a helyi Upsala Nya Tidning hírlapnak.

Augusztus óta ebolajárvány sújtja a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részét, kb. 600 ebolás megbetegedést jelentettek, ezekből 356 végződött halállal.

Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az ebolás megbetegedés tünetei, mint a láz és a hasi fájdalmak, akár háromhetes lappangási idő múltán is felléphetnek. (MTI)