Amerika szabályosan megőrül a trumpizmus legbizarrabb teremtményéért, a 29 éves, táncoló szocialista képviselőnőért

POLITIKA
2019 január 05., 09:51
comments 364

50 perc alatt egymillió megtekintés, egy jó fél nap alatt több mint 12 millió. Mindez egy Twitterre kiposztolt, pár másodperces videón, amin az látható, hogy az Egyesült Államok Kongresszusának egyik, frissen esküt tett képviselőnője pár tánclépést tesz az irodája előtt. Íme:

link Forrás

Eddig ez a poszt messze a legnagyobb politikai teljesítmény a magát szocialistának valló, demokrata párti Alexandria Ocasio-Corteztől, akiről politikai pályafutása során eddig annyi derült ki, hogy kedvesen és viccesen tud reagálni a Twitteren, amikor a ellenfelei durván belekötnek. Mégis ő a legfontosabb és legbefolyásosabb kortárs amerikai politikus, gyakorlatilag az egyetlen, aki egyáltalán összemérhető Donald Trumppal. 

Ez a videója is egy aranyos reakció a sokadik, a lejáratására indított netes támadásra. Egy AnonymousQ nevű júzer csütörtökön ugyanis egy olyan, azóta eltávolított, pár másodperces videót posztolt ki a Twitterre, amin a fiatal Ocasio-Cortez egy nagy épület tetején táncol. AnonymousQ azt írta alá, hogy 

„Íme Amerika kedvenc okostojás komcsija, amint éppen úgy viselkedik, mint egy fogalmatlan tökfej...»Sandy« Ocasio-Cortez gimis videója”.

link Forrás

Hamar kiderült, hogy a videó nem gimis, hanem egyetemista, de ez a persze teljesen mindegy volt: a kötözködés annyira rosszul sült el, mint kevés dolog az internet eddigi történetében. A táncikálásból azonnal mém lett, az internettől a leghagyományosabb médiáig mindenki ezzel foglalkozik, Ocasio-Cortez pedig még az eddigieknél is népszerűbb, most már újságírós túlzások nélkül is Amerika egyik kedvence, kivéve persze a republikánus kemény magot. 

Az amerikai elnök mögött álló párt a hazai gazdasággal és a külföldi háborúkkal összesen nem foglalkozik annyit, mint ezzel a politikában teljesen újonc, a Kongresszusba óriási meglepetésre bekerült, eddigi politikai tevékenységét 100 százalékban a közösségi médiában kifejtő fiatal nővel.  Jellemző példa, hogy amikor a Kongresszus pénteken nyílt szavazást tartott a házelnök személyéről, a republikánus frakció Ocasio-Cortez neve hallatán - és csak nála - hangos pfújolásba kezdett.

link Forrás

 Bár Ocasio-Cortez természetesen balos-liberális körökben a legnépszerűbb, az egész jelenségben az a legfeltűnőbb, hogy a republikánusok, főleg a trumpista populista szélsőjobb valósággal meg van őrülve tőle, sőt valójában pont őmiattuk lett belőle ekkora jelenség. 

A demokraták szélsőbalszárnyához tartozó nő az egyetem elvégzése után volt pultos és oktató egy nonprofit szervezetnél, az összes politikai tapasztalata pedig annyi volt, hogy dolgozott a szocialista demokrata Bernie Sanders 2016-os elnökjelölti kampányában. 

Ezek után már az is hatalmas meglepetés volt, hogy egyáltalán elindult a demokraták előválasztásán egy bronxi képviselői helyért. A szék gazdáját, a Demokrata Párt szuperelitjébe tartozó, nagy támogatók pénzéből kampányoló, tuti befutó Joe Crowleyt, a Demokrata Kaukusz elnökét ugyanis 2004 óta mégcsak kihívni sem merte senki. A lényegében pénz nélkül elinduló, a kampány költségeinek oroszlánrészét apró online adományokból összeszedő Ocasio-Cortez , akinek az volt az első mondata az első kampányvideójában, hogy „az olyan nők, mint én, nem szoktak választásokon indulni” először csodabogárként jelent meg az amerikai sajtóban. 

Ám a szélsőjobb olyan durvasággal kezdte - egy az egyben a magyar kormányzati propagandarendszer alpári, a nyilvánvaló hazugságokat mocskolódásokkal vegyítő stílusában - támadni, már akkor, amikor még nem is egy republikánus, hanem egy másik demokrata ellen küzdött, hogy hamar nőni kezdett az országos ismertsége. 

Közben pedig kiderült, hogy Ocasio-Cortez, ha nem is politikus a szó hagyományos értelmében, de Twitter-szinten okos, a bunkó támadásokra lazán, viccesen riposztozgató, az interneten természetes magabiztossággal mozgó, lényegében minden második ébren töltött percét élőben leközvetítő, szórakoztató figura. És a maga módján persze legalább annyira populista, mint akik támadják. Így rengeteg olyan ember is követni kezdte, aki a legkevésbé sem szocialista és sosem vetne ki 70 százalékos adót a gazdagokra, de mint jelenséget, megkedvelte Ocasio-Cortezt. Aki az előválasztási győzelme után behúzta a rendes választást is.

A trumpizmus pedig azt az egy eszközt vetette be ellene, amit ismer és ami korábban győzelmet hozott neki: a személyeskedő online meg offline lejáratást. Csakhogy a demokrata képviselő megmutatta, hogy a verhetetlennek tűnő újpopulizmust a saját fegyvereivel simán le lehet győzni. Ahol nem számít az igazság, csak a látszat, meg hogy kinek hisz a tömeg, ott még egy majdnem komcsinak is van esélye a világ legkapitalistább országában, ha jól néz ki, vicces, megnyerő, és sértődés vagy vagdalkozás helyett úgy elszórakoztatja a tömeget, mint ő. 

A helyzet így mostanra az, hogy Ocasio-Cortez a szó hagyományos értelmében még el sem kezdte a politikai karrierjét, de bizonyos értelemben máris ő Donald Trump egyetlen kihívója, még akkor is, ha fel sem merült, hogy elindulna a következő elnökválasztáson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.