Január elsején új magyar várost alapítottak Amerikában: itt a legtöbb a szegény, a zsidó és a fiatal, angolul pedig alig beszélnek

ÉLET
2019 január 05., 08:12
comments 299

Szép magyar siker: miután Andew Cuomo New York-i kormányzó korábban aláírta a szükséges papírokat, január elsején Palm Tree néven önálló várossá nyilvánították az eddig Kiryas Joel néven ismert, 25 ezres, New York állambeli települést. 

Palm Tree, aminek a neve - pálmafa - a szatmári Joél Teitelbaum rabbi vezetéknevének angol tükörfordítása, jó pár tekintetben hivatalos rekorder az amerikai települések között:

  • Itt a legnagyobb a magyar gyökerű lakosok aránya: egy 2000-ben végzett felmérés szerint akkor 18,9 százalékot tett ki
  • Ez messze a legalacsonyabb átlagéletkorú város az Egyesült Államokban
  • És egyben az USA legszegényebb települése: a lakosok több, mint kétharmada a hivatalos szövetségi szegénységi küszöb alatt él és 40 százalékuk kap emiatt élelmiszerjegyeket
  • Itt beszélnek a legtöbben jiddisül otthon (91,5 százalék)
  • Nem rekord ugyan, de csak a lakosok 6,3 százaléka beszél otthon angolul és 46 százalékuk saját bevallása szerint egyáltalán nem vagy csak nagyon rosszul beszéli a nyelvet

A város történetét tekintve mindez némileg érthető. 

Joel Teiltelbaum rabbi az egyik legszigorúbb, ultraortodox zsidó szekta, a tagjait a szegény, vidéki, erdélyi zsidók közül szerző szatmári haszidok alapítója volt. A történelmi Magyaroszágon született és nevelkedett rabbi a cionizmus egyik leghangosabb és legnagyobb hatású ellenfele volt, hogy a sors iróniájaként a cionistáknak köszönhesse az életét: 1944-ben ugyanis a cionista Kasztner Rezső által Adolf Eichmannal leboltolt, úgynevezett Kasztner-vonattal menekült el Magyarországról. (A vonaton hatalmas váltságdíj fejében 1684 zsidó nő és férfi menekülhetett el Bergen Belsenen át Svájcba, köztük gazdagok és szegény árvák, rabbik, cionista vezetők, tudósok, művészek, például Szondi Lipót vagy Zsolt Béla. A sors dupla iróniája, hogy Kasztnert később, az ötvenes években egy ultraortodox lőtte agyon Izraelben.)

Teiltelbaum rabbi Svájcból Amerikába ment, hogy a követőivel New York Wiliamsburg negyedében telepedjen le. Hiába nyüzsögnek New Yorkban a haszidok, Teitelbaum egy idő után úgy érezte, hogy a város túl sok kísértést jelent (a szatmári haszid szekta még az ultraortodoxok között is párját ritkítóan bezárkózónak és szigorúnak számít) így a hetvenes évek végén a New York állambeli Monroe városa közelébe költöztette a híveit, megalapítva Kiryas Joelt. 

Az egész sztori egy kicsit olyan volt, mint a Száz év magány, csak kevesebb szabados szexszel: amikor 1979-ben meghalt, a település José Arcadio Buendiája, vagyis Teitelbaum volt az első halott, akit eltemettek a temetőjében.

A falunak az 1977-es alapításkor 500 lakosa volt, most durván 25 ezren vannak. Ez az odaköltözések mellett nagyrészt annak köszönhető, hogy a bizarr ruháik mellett szatmári haszidok egyik legfontosabb jellegzetessége a rengeteg gyerekük.

Palm Tree igazi extrém, mondhatni fundamentalista település: a helyi választásokon sokáig csak a vezető rabbi jóváhagyásával indulhatott bárki, a lakosokat pedig feliratok figyelmeztetik, hogy  közterületen fekete haszid ruhában járjanak és nemek szerint különüljenek el egymástól.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.