„Világos, hogy Magyarország nem demokrácia”

POLITIKA
2019 január 06., 16:56
comments 626
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Magyarország példáján keresztül mutatja be a versengő autoriter rendszereket a Washington Postban megjelent cikkében Steven Levitsky és Lucan Ahmad Way. Way a University of Toronto politikatudomány-professzora, Levitsky pedig a Harvardé, és hozzájuk kötődik a Magyarországon is sokat emlegetett versengő autoriter rendszer elnevezés - azokat a hibrid berendezkedéseket hívják így, ahol van pártverseny, és a hatalom elvileg le is váltható, de az egyenlőtlen játéktér miatt mégis szinte behozhatatlan előnyben van. (Steven Levitsky-vel tavaly interjúztunk is.)

„2010-es hatalomra kerülése óta Orbán Viktor aláásta a demokrácia kulcsintézményeit, de nem azokkal a módszerekkel, amik általában az autokráciát jellemzik”, írják a Washington Postban. Nem tiltották be ellenzéki jelöltek indulását, nincsenek politikai foglyok, viszonylag tiszta többpárti választásokat is tartananak, ahol nincs nyilvánvaló csalás. 

Pedig világos, hogy Magyarország nem demokrácia, írják. De annak megértése, hogy miért nem, a demokrácia és az autokrácia közötti határvonal alapos ismeretét igényli, a lényeg pedig az egyenlőtlen játéktér. 

Ennek elemei között említik az állami pozíciók feltöltését lojális emberekkel, a média nagy része feletti irányítást és a választási rendszer átírását. A szerzők is elismerik, hogy az ellenzék gyengeségének vannak Orbántól független okai is, de a játéktér egyenlőtlensége miatt lesz szinte behozhatatlan az előny.

„Újságírók megölése, vagy tüntetők lelövése könnyen számkivetetté tehet egy autokrata vezető nemzetközileg. Azt viszont kevesen veszik észre, ha egy párt a saját támogatóival tölti fel a választási bizottságot, vagy ha kormányközeli vállalkozók közpénz segítségével szereznek meg ellenzéki újságokat. Ha pedig jogi eszközökkel takarítanak el független intézményeket, akkor a kormány megteheti, hogy azt állítja, valójában nem éltek vissza a hatalmukkal, például a CEU esetében.”

Ezek a kétértelműségre alapuló taktikák működtek, az EU pedig, néhány kivételtől eltekintve, nem szállt szembe Magyarország demokratikus hanyatlásával. Amíg ezt a kétértelműséget fenn tudja tartani a Fidesz, nem számíthat komoly következményekre, írják.

link Forrás

Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője ezt írta a cikk megjelenése után a Twitteren:

„A magyar baloldal Levitsky és Way alapján versengő autoriternek hívja a Fidesz rendszerét. De Levitsky és Way nem foglalkoznak azzal, hogy a szélsőséges és teljesen inkompetens baloldal rátör a megválasztott kormányra, és nem demokráciát akarnak, hanem rendszerváltást.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.