Tizenöt év után kapott kegyelmet a nő, aki tinédzser korában lelőtte a férfit, aki szexre bérelte ki

külföld
2019 január 07., 22:25
comments 403

Tennessee állam kormányzója hétfőn jelentette be, hogy kegyelemben részesíti Cyntoia Denise Brownt, akit még 16 éves korában ítéltek életfogytiglani fegyházra, miután megölte azt a férfit, aki szexre bérelte ki a stricijétől. 

A most 30 éves Brown augusztus 7-én szabadulhat 15 év után. Bill Haslam kormányzó hivatala közölte, hogy a döntést egy „tragikus és bonyolult” ügy átgondolása után hozták meg. Egyébként a nő csak 51 év börtön után kérhetett volna kegyelmet.

photo_camera Fotó: Lacy Atkins/AP

Brown 2004-ben lőtte fejbe Johnny Mitchell Allent, aki szexre bérelte ki és hazavitte. A vád akkori álláspontja szerint Brown alvás közben megölte a férfit, majd ellopta a pénzét, a fegyverét és a furgonját, majd elmenekült a helyszínről. Az ügyészség azzal érvelt, hogy a lány nem volt önvédelmi helyzetben, hanem egyszerűen rablást követett el. 

Brown pedig hiába védekezett, hogy Allen viselkedése miatt féltette az életét, a pénzt pedig azért vitte el, mert nem mert volna üres kézzel visszatérni a stricijéhez, akit csak Átvágott Toroknak hívtak. Akkor a fiatalkorúak bírósága úgy ítélte meg, hogy Brown felnőttként kell felelősségre vonni, majd rablás és gyilkosság miatt életfogytiglanira ítélték. 

Már több mint egy évtizede ült börtönben, amikor a szexrabszolgaként használt lány elleni szigorú ítélet botrányt kavart az Egyesült Államokban. Ehhez az is kellett, hogy 2017 körül Rihanna és Kim Kardashian is felhívta a figyelmet az ügyre, valamint 2011-ben egy dokumentumfilm is készült a lány életéről.

A Szüntessük meg a rabszolgaságot Tennessee-ben nevű civil szervezet vezetője, Derri Smith az üggyel kapcsolatban a CNN-nek megjegyezte, hogy akkoriban Cyntoiát tinédzser prostituáltnak nevezték, mintha az ő döntése lett volna, hogy naponta többször megerőszakolják, a pénzt pedig valaki más kapja meg ezért. Pedig teljesen világos, hogy a háttérben ott volt egy felnőtt, aki manipulálta és kihasználta őt. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.