Új királya van a pitiánerségnek: 400 ezer forintot és titoktartási nyilatkozatot követel az MLSZ, hogy kiadja a TAO pénzek adatait, miután elvesztette az erről szóló pert

A Transparency International Magyarország (TI) 2016 nyara óta igyekszik kideríteni, hogy mennyi TAO támogatást kaptak a magyar sportcsapatok, és mire költötték a nekik juttatott, összesen százmilliárdos nagyságrendű közpénzt.

A TAO támogatási rendszert még 2011-ben vezette be a kormány, ebben a cégek társasági adójuk egy részét a költségvetés helyett látványsportoknak adhatják. A kormány szerint itt nem közpénzről van szó, Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben egyenesen arról beszélt, hogy kommunista dolog a TAO-t közpénznek tekinteni. A Kúria viszont kimondta, hogy ez a pénz lényegében adóbevétel, még ha le is mond róla az állam, így közpénznek tekinthető, és a felhasználása emiatt közérdekű adat.

Ezt az elvet akarta a gyakorlatba átültetni a TI, akik pert is indítottak a TAO adatok nyilvánosságáért. A szövetségek szerint a támogatások részletei adótitkot jelentenek, első fokon ők nyertek, de aztán másodfokon a civilek, és 2018-ben a Kúria is a Transparency-nek adott igazat.

Itt jön a legújabb csavar a történetben, amiről az Átlátszó írt ma.

Az MLSZ ugyanis, amin a legtöbb TAO pénz folyik át a csapatok felé, a jogerős ítélet ellenére sem adta ki a támogatások adatait, hanem 400 ezer forintot és titoktartási nyilatkozatot kérnek a Transparency-től.

A sokmilliárdos állami támogatások felett diszponáló MLSZ azzal érvel, hogy 40 ezer oldalnyi adatot kéne kiadniuk, és ez nekik csak oldalankénti 10 forintos költségtérítéssel férne bele. Az a TI-nek nem sikerült kiderítenie, hogy miért kérnek tőlük titoktartási nyilatkozatot a jogerősen is közérdekű adatok átadásához.