Új királya van a pitiánerségnek: 400 ezer forintot és titoktartási nyilatkozatot követel az MLSZ, hogy kiadja a TAO pénzek adatait, miután elvesztette az erről szóló pert

A Transparency International Magyarország (TI) 2016 nyara óta igyekszik kideríteni, hogy mennyi TAO támogatást kaptak a magyar sportcsapatok, és mire költötték a nekik juttatott, összesen százmilliárdos nagyságrendű közpénzt.

A TAO támogatási rendszert még 2011-ben vezette be a kormány, ebben a cégek társasági adójuk egy részét a költségvetés helyett látványsportoknak adhatják. A kormány szerint itt nem közpénzről van szó, Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben egyenesen arról beszélt, hogy kommunista dolog a TAO-t közpénznek tekinteni. A Kúria viszont kimondta, hogy ez a pénz lényegében adóbevétel, még ha le is mond róla az állam, így közpénznek tekinthető, és a felhasználása emiatt közérdekű adat.

Ezt az elvet akarta a gyakorlatba átültetni a TI, akik pert is indítottak a TAO adatok nyilvánosságáért. A szövetségek szerint a támogatások részletei adótitkot jelentenek, első fokon ők nyertek, de aztán másodfokon a civilek, és 2018-ben a Kúria is a Transparency-nek adott igazat.

Itt jön a legújabb csavar a történetben, amiről az Átlátszó írt ma.

Az MLSZ ugyanis, amin a legtöbb TAO pénz folyik át a csapatok felé, a jogerős ítélet ellenére sem adta ki a támogatások adatait, hanem 400 ezer forintot és titoktartási nyilatkozatot kérnek a Transparency-től.

A sokmilliárdos állami támogatások felett diszponáló MLSZ azzal érvel, hogy 40 ezer oldalnyi adatot kéne kiadniuk, és ez nekik csak oldalankénti 10 forintos költségtérítéssel férne bele. Az a TI-nek nem sikerült kiderítenie, hogy miért kérnek tőlük titoktartási nyilatkozatot a jogerősen is közérdekű adatok átadásához.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.