A szombathelyi közgyűlésben összefogott az ellenzék, és leszavazták a túlóratörvény alkalmazását a városi cégekben

POLITIKA
2019 január 08., 09:57
comments 181

Szombathelyen évek óta viszonylag erős az ellenzék, de a kormánypártok vezető szerepe egyértelmű. Fideszes a polgármester és a közgyűlés többsége is - legalább is eddig így tűnt. 

Mára ugyanis rendkívüli közgyűlést hívott össze az ellenzék, hogy Szeged, Salgótarján és Dombóvár után Szombathelyen is megszavazzák a túlóratörvény elutasítását, pontosabban azt, hogy az önkormányzati cégeknél még az „önkéntes vállalással” sem lehet 400 órás túlmunka. 

photo_camera Hende Csaba és Puskás Tivadar polgármester

A városi közgyűlés Szombathelyen úgy néz ki, hogy a Fidesz-KDNP 10 szavazatával áll szemben a baloldali formációk 9 szavazata, egy jobbikos és egy jobboldali civil szervezet. Ma az történt, hogy a kormánypárti képviselők nem jelentek meg az ülésen, egyedül hagyták a polgármestert az ellenzékkel, Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) és Balassa Péter (Jobbik) viszont megszavazta az előterjesztést,

vagyis váratlanul győzött az ellenzék.

A közgyűlést közvetítő Nyugat.hu szerint a polgármester meg is jegyezte, hogy „új helyzet van Szombathely politikai életében”, aminek rögtön lett egy olyan, a NER-ben már abszurdnak számító következménye, hogy 

a közgyűlés felszólította a térség kormánypárti képviselőjét, Hende Csabát, hogy érje el a túlóratörvény visszavonását.

A baloldali Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szerint történelmi esemény, hogy egy fideszes város elveszítette a többségét, és hozzáteszi, hogy „jó ügyek mentén” lesz még hasonló ellenzéki együttműködés. A jobbikos Balassa Péter ugyancsak mérföldkőről beszélt, és örült, hogy sikerült „szakmai alapokon felülemelkedni a pártpolitikán”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.