Ügyfelei politikai hovatartozásáról árult adatokat az Osztrák Posta

külföld
2019 január 08., 20:51

Beismerte az Osztrák Posta, hogy ügyfelei feltételezett politikai hovatartozásával kapcsolatban is adatokat gyűjtött, amiket pénzért értékesített is. Ez ugyan állításuk szerint teljesen törvényes, mégis védekezésre kényszerültek azután, hogy hétfőn az Addendum oknyomozó portál leleplezte a történteket.

A Posta magyarázata a jogvédőket nem elégítette ki. Az Epicenter Works civil szervezet botrányosnak nevezte a Posta gyakorlatát, a VKI fogyasztóvédelmi szervezet is kétségesnek nevezte, hogy az érzékeny személyes adatok eladása jogszerű lehetett.

Az adatvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Az Addendum oknyomozása szerint a posta hárommillió osztrák adatait értékesítette, közülük 2,2 millióról adtak tovább olyan adatokat, amelyek alapján politikai hovatartozásukra lehet következtetni. A nagyobb részt állami tulajdonú Posta szerint "évek óta megszokott gyakorlat" az adatok gyűjtése. Szerintük az se sért törvényt, hogy az ügyfeleik vélt politikai preferenciáiról is adatot gyűjtöttek, mert azok "nem fedik fel egyetlen esetben sem az érintettek választási perferenciáit". (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.