Ügyfelei politikai hovatartozásáról árult adatokat az Osztrák Posta

Beismerte az Osztrák Posta, hogy ügyfelei feltételezett politikai hovatartozásával kapcsolatban is adatokat gyűjtött, amiket pénzért értékesített is. Ez ugyan állításuk szerint teljesen törvényes, mégis védekezésre kényszerültek azután, hogy hétfőn az Addendum oknyomozó portál leleplezte a történteket.

A Posta magyarázata a jogvédőket nem elégítette ki. Az Epicenter Works civil szervezet botrányosnak nevezte a Posta gyakorlatát, a VKI fogyasztóvédelmi szervezet is kétségesnek nevezte, hogy az érzékeny személyes adatok eladása jogszerű lehetett.

Az adatvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Az Addendum oknyomozása szerint a posta hárommillió osztrák adatait értékesítette, közülük 2,2 millióról adtak tovább olyan adatokat, amelyek alapján politikai hovatartozásukra lehet következtetni. A nagyobb részt állami tulajdonú Posta szerint "évek óta megszokott gyakorlat" az adatok gyűjtése. Szerintük az se sért törvényt, hogy az ügyfeleik vélt politikai preferenciáiról is adatot gyűjtöttek, mert azok "nem fedik fel egyetlen esetben sem az érintettek választási perferenciáit". (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.