A bíróság kimondta, hogy nem tilthatta volna meg a rendőrség a Kutya Pártnak, hogy Cegléden tüntetést rendezzen

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt még január 5-én, Cegléden szeretett volna rendezni egy tüntetéssel egybekötött aláírásgyűjtést, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. (Az aláírásgyűjtést Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kezdte, karácsony előtt 380 ezer aláírást gyűjtöttek össze.)

De a rendezvényt a rendőrség az aláírásgyűjtésre hivatkozva nem engedélyezte, mondván, az esemény nem felel meg a gyülekezési törvény rendelkezéseinek. A tüntetés elmaradt, a párt pedig bírósághoz fordult. A hvg.hu azt írja, a Fővárosi Törvényszék most jogerősen a pártnak adott igazat. Az ítélet szerint attól, hogy a gyűlésen szórólapozás és aláírásgyűjtés is történik, az még nem változtat a célon, vagyis a közös véleménynyilvánításon.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt tüntetése a szocialista oktatásért 2017. szeptember 1-én.Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Novemberben a bíróság elutasította az ajkai rendőrség hasonló érvelését is, amikor a hatóság határozatban nem engedélyezte, hogy Ajka főterén területhasználati díj fizetése nélkül gyűjtsön aláírásokat a Magyar Kétfarkú Kutyapárt. A rendőrség akkor is arra hivatkozott, hogy a gyűjtés nem a gyülekezési, hanem a közterületi rendtartási törvény hatálya alá esik, amiért akár használati díjat is elkérhetnének. A bíróság figyelmeztette az ajkai rendőrséget, hogy a jövőben ne tájékoztassa félre a bejelentőket, és a Veszprémi Törvényszék helyett a gyülekezési törvényt érintő bírósági ügyekkel foglalkozó Fővárosi Törvényszékhez küldje őket. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.