Az MTI nem számolt be az LMP-s Vágó Gábor satjótájékoztatójáról, mert bojkottra hívott fel a túlóráztató cégekkel szemben

politika
2019 január 09., 18:35
comments 124

„Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szakszóviője sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az LMP elindítja a NER-bojkott kampányát, illetve egy olyan bejelentő portál létrehozásáról is beszélt, amelyen a munkavállalók jelezhetik, ha tudomásuk van olyan cégről, amely alkalmazza a rabszolgatörvényt.”

Így kezdődik az LMP közleménye, amit a párt az MTI Országos Sajtószolgálat (OS) nevű szolgáltatásában próbált ma kiadni. Az OS jellemzően pártok és más társadalmi szervezetek közleményeit adja ki, amik így juthatnak el például az újságok szerkesztőségeihez. Vágó sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy például az emberek bojkottálhatnák a Henkel nevű vegyipari cég termékeit, miután az heti 68 órás munkaidő keretet vezettek be.

Az MTI viszont megtagadta Vágó közleményének a kiadását, mondván, hogy az ütközik a szabályzatuk két pontjával is, konkrétan:

A közlemény

  • nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével,
  • nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre, illetve adománygyűjtésre, bojkottra.

Az nem világos, hogy kinek a személyhez fűződő jogai sérültek volna, ha kiadják a Vágó kezdeményezéséről szóló beszámolót, de az egyértelmű, hogy a szöveg bojkottra hív, így valóban ütközik a szabályzattal.

A dolgot viszont mégis picit árnyalja, hogy ezek az MTI-s elvek mintha nem minden esetben esnének ugyanolyan súllyal latba. Amikor például a Fidesz pár hete adománygyűjtő akcióba kezdett, ami szintén szabálytalan az Országos sajtószolgálatnál, akkor az OS ugyan nem adott ki anyagot, viszont maga az MTI tudósított a kezdeményezésről, beszéltek Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgatóval, és részletesen ismertették, hogy lehet támogatni a kormánypárt Európai Parlamenti kampányát.

Vágó a 444-nek egyébként azt mondta, hogy az MTVA ott volt kora délután tartott sajtótájékoztatóján, tehát elvileg nem kizárt, hogy híranyagban az ő kezdeményezéséről is beszámolnak, ha már az OS-be nem fért bele, de este fél kilenckor sem az MTI-ben, sem a hirado.hu-n nem volt nyoma, hogy a közmédiában hírértékűnek gondolnák az akciót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.