Az MTI nem számolt be az LMP-s Vágó Gábor satjótájékoztatójáról, mert bojkottra hívott fel a túlóráztató cégekkel szemben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szakszóviője sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az LMP elindítja a NER-bojkott kampányát, illetve egy olyan bejelentő portál létrehozásáról is beszélt, amelyen a munkavállalók jelezhetik, ha tudomásuk van olyan cégről, amely alkalmazza a rabszolgatörvényt.”

Így kezdődik az LMP közleménye, amit a párt az MTI Országos Sajtószolgálat (OS) nevű szolgáltatásában próbált ma kiadni. Az OS jellemzően pártok és más társadalmi szervezetek közleményeit adja ki, amik így juthatnak el például az újságok szerkesztőségeihez. Vágó sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy például az emberek bojkottálhatnák a Henkel nevű vegyipari cég termékeit, miután az heti 68 órás munkaidő keretet vezettek be.

Az MTI viszont megtagadta Vágó közleményének a kiadását, mondván, hogy az ütközik a szabályzatuk két pontjával is, konkrétan:

A közlemény

  • nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével,
  • nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre, illetve adománygyűjtésre, bojkottra.

Az nem világos, hogy kinek a személyhez fűződő jogai sérültek volna, ha kiadják a Vágó kezdeményezéséről szóló beszámolót, de az egyértelmű, hogy a szöveg bojkottra hív, így valóban ütközik a szabályzattal.

A dolgot viszont mégis picit árnyalja, hogy ezek az MTI-s elvek mintha nem minden esetben esnének ugyanolyan súllyal latba. Amikor például a Fidesz pár hete adománygyűjtő akcióba kezdett, ami szintén szabálytalan az Országos sajtószolgálatnál, akkor az OS ugyan nem adott ki anyagot, viszont maga az MTI tudósított a kezdeményezésről, beszéltek Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgatóval, és részletesen ismertették, hogy lehet támogatni a kormánypárt Európai Parlamenti kampányát.

Vágó a 444-nek egyébként azt mondta, hogy az MTVA ott volt kora délután tartott sajtótájékoztatóján, tehát elvileg nem kizárt, hogy híranyagban az ő kezdeményezéséről is beszámolnak, ha már az OS-be nem fért bele, de este fél kilenckor sem az MTI-ben, sem a hirado.hu-n nem volt nyoma, hogy a közmédiában hírértékűnek gondolnák az akciót.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.