Börtönbüntetést kapott a török újságírónő a volt miniszterelnök máltai cégügyeinek firtatása miatt

Pelin Ünker török újságírónőFotó: DW Twitter

Több mint egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Pelin Ünker török újságírónőt rágalmazás és sértegetés miatt - írja a Guardian. 

A Paradise Papers nemzetközi dokumentum- és tényfeltáró projektben aktív részt vállalt Ünkert azért ítélték el, mert a bíróság szerint hamis állításokat fogalmazott meg Binali Yildirim volt kormányfő és fiai máltai offshore cégügyeiről.

Yildirim, Recep Tayyip Erdogan államfő jobbkeze, 2016 és 2018 között volt Törökország miniszterelnöke, jelenleg a török nemzetgyűlés fő szónoka. 

Ünker fellebbezett. Azt nyilatkozta a kihirdetés után, hogy semmi olyat nem írt, ami alapján a rágalmazás megállna, és azzal védekezett, hogy még a Yildirim-család is elismerte, hogy a máltai üzleteikről szóló cikkei pontosak, hogy létező cégekről van szó, amelyeknek ők a végső haszonélvezői. Ezzel együtt nem lepte meg az ítélet, ami szerinte már akkor megszületett, amikor meggyanúsították.   

Ünker bevonulásával 68 másik újságíróhoz csatlakozik majd, akik valamely török fegyházban ülnek. Sehol máshol a világon nincs ennyi újságíró rács mögött a Committee to Protect Journalists szerint. (Guardian)   

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.