Börtönbüntetést kapott a török újságírónő a volt miniszterelnök máltai cégügyeinek firtatása miatt

Pelin Ünker török újságírónőFotó: DW Twitter

Több mint egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Pelin Ünker török újságírónőt rágalmazás és sértegetés miatt - írja a Guardian. 

A Paradise Papers nemzetközi dokumentum- és tényfeltáró projektben aktív részt vállalt Ünkert azért ítélték el, mert a bíróság szerint hamis állításokat fogalmazott meg Binali Yildirim volt kormányfő és fiai máltai offshore cégügyeiről.

Yildirim, Recep Tayyip Erdogan államfő jobbkeze, 2016 és 2018 között volt Törökország miniszterelnöke, jelenleg a török nemzetgyűlés fő szónoka. 

Ünker fellebbezett. Azt nyilatkozta a kihirdetés után, hogy semmi olyat nem írt, ami alapján a rágalmazás megállna, és azzal védekezett, hogy még a Yildirim-család is elismerte, hogy a máltai üzleteikről szóló cikkei pontosak, hogy létező cégekről van szó, amelyeknek ők a végső haszonélvezői. Ezzel együtt nem lepte meg az ítélet, ami szerinte már akkor megszületett, amikor meggyanúsították.   

Ünker bevonulásával 68 másik újságíróhoz csatlakozik majd, akik valamely török fegyházban ülnek. Sehol máshol a világon nincs ennyi újságíró rács mögött a Committee to Protect Journalists szerint. (Guardian)   

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.