Börtönbüntetést kapott a török újságírónő a volt miniszterelnök máltai cégügyeinek firtatása miatt

külföld
2019 január 09., 11:13
comments 85
Pelin Ünker
photo_camera Pelin Ünker török újságírónő Fotó: DW Twitter

Több mint egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Pelin Ünker török újságírónőt rágalmazás és sértegetés miatt - írja a Guardian. 

A Paradise Papers nemzetközi dokumentum- és tényfeltáró projektben aktív részt vállalt Ünkert azért ítélték el, mert a bíróság szerint hamis állításokat fogalmazott meg Binali Yildirim volt kormányfő és fiai máltai offshore cégügyeiről.

Yildirim, Recep Tayyip Erdogan államfő jobbkeze, 2016 és 2018 között volt Törökország miniszterelnöke, jelenleg a török nemzetgyűlés fő szónoka. 

Ünker fellebbezett. Azt nyilatkozta a kihirdetés után, hogy semmi olyat nem írt, ami alapján a rágalmazás megállna, és azzal védekezett, hogy még a Yildirim-család is elismerte, hogy a máltai üzleteikről szóló cikkei pontosak, hogy létező cégekről van szó, amelyeknek ők a végső haszonélvezői. Ezzel együtt nem lepte meg az ítélet, ami szerinte már akkor megszületett, amikor meggyanúsították.   

Ünker bevonulásával 68 másik újságíróhoz csatlakozik majd, akik valamely török fegyházban ülnek. Sehol máshol a világon nincs ennyi újságíró rács mögött a Committee to Protect Journalists szerint. (Guardian)   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.