Néppárti EU-biztos: „Nem látom be, hogy európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot”

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az Eurológus számolt be róla, hogy a finn EU-biztos és a Néppárt politikusa, Jyrki Katainen szerdán sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben, ahol az EU-ra 2019-ben leselkedő kihívásokat ismertette újságíróknak, és a lap beszámolója szerint elsőnek említette, hogy Lengyelországgal és Magyarországgal szemben eljárások folynak amiatt, hogy a két állam nem tartja tiszteletben az EU alapvető értékeit.

Fotó: JOHN THYS/AFP

Erre kapta meg kérdésként, hogy ha ilyen fontosak az alapvető értékek, akkor mit tervez tenni az EU, hogy visszaszorítsák a korrupciót az érintett tagállamokban, például Magyarországon. A finn politikus az Eurológus beszámolója szerint előbb emlékeztetett rá, hogy a jelenleg is zajló hetes cikk szerinti eljárás épp erre való, majd említette, hogy a Bizottság épp tavaly tett javaslatot egy új eszközre, mellyel, ha egy tagállamban korrupcióra, vagy hatalommal való visszaélésre utaló jelek vannak, akkor be lehetne fagyasztani az adott országnak folyósítandó európai uniós támogatásokat. 

Ekkor mondta el Katainen, hogy 

„Nem látom be, hogy európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot.”

És hangsúlyozta, hogy nemcsak Magyarországról van szó, több országot is említhetne.  

Majd kitért arra, hogy a fellépés igazán persze a tagállamok kormányán múlik, és kitért arra is, hogy a diplomácia jó eszköz, de nem minden esetben célszerű túl diplomatikusnak lenni. 

„Határozottan kell fellépni az állam- és kormányfők előtt, a parlamentben, elmondani, hogy az egyesült Európa alapvető értékeiről van szó. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy tovább bővüljön az integráció, ha ezeket az elveket nem tartják tiszteletben mindenhol. Konstruktív párbeszédre van szükség ezekkel az országokkal, de több vitára is a nyilvánosság előtt” – mondta el a finn biztos. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.