Olyan leguánokat telepítettek be a Galápagos-szigetekre, amilyeneket utoljára Darwin látott ott

Varacskosfejű leguánokat telepítettek a Galápagos-szigetek egyik tagjára, Santiago szigetére, ahol utoljára Charles Darwin, az evolució elméletének atyja látott ilyen hüllőket 1835-ben. 

Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos Nemzeti Park (PNG) közleményben jelentette be, hogy 1436 egyedet telepítettek be újra a szigetre, ahol a behurcolt fajok, köztük a vaddisznó miatt halt ki ez a faj, a Conolophus subcristatus. 

Fotó: HO/AFP

A Santiago-sziget újbóli benépesítésére hivatott állatok a szigetcsoport egy másik tagjáról, a lakatlan Északi-Seymour-szigetről származnak. 

A leguánokat a sziget egy olyan részére telepítették, amelynek ökológiai rendszere hasonlít a természetes élőhelyükére - közölte Jorge Carrión, a nemzeti park igazgatója. A hüllőkre veszélyes vaddisznókat már 2001-ben kiirtották Santiagón.
A direktor szerint az áttelepítés az Északi-Seymour-szigeti leguánpopuláció védelmét is szolgálja, mert ott 5000 példány kénytelen osztozkodni a szűkös élelmen. 

A sárgásbarna színű hüllő kétméteresre is megnőhet. Kaktuszokkal (fügekaktusz) és gyümölcsökkel táplálkozik, többnyire növényevő, de időnként megeszi a rovarokat, százlábúakat is, és a dögöt sem veti meg. A folyadékot a kaktuszból szerzi, élettartama 50-60 év. (MTI, AFP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.