Salvini szerint Róma és Varsó jelentheti az új európai egyensúlyt a francia-német tengely helyett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Lengyelország és Olaszország az új európai tavasz hősei lesznek, a májusi európai parlamenti (EP) választások után új európai egyensúly megteremtésére törekednek majd - jelentette ki szerdán Varsóban Matteo Salvini.

Az olasz kormányfő-helyettes és belügyminiszter Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter meghívására érkezett Varsóba. A lengyel kollégájával közösen tartott sajtóértekezleten kijelentette: Európában éveken át a francia-német tengely volt túlsúlyban, Varsó és Róma azonban "új európai egyensúly" megteremtésére törekszik. 

Matteo Salvini és Joachim BrudzinskiFotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Az új európai tavasz során a valódi európai értékek reneszánsza jön, kevesebb lesz a pénzügy, kevesebb a bürokrácia, több a munka és több a családügy, és mindenekelőtt több a biztonság - fogalmazott a szélsőjobboldali politikus. 

Az olasz politikus szerint a két ország közös tervet dolgoz ki, mely "friss vérrel, új erővel, új energiával" erősíti meg Európát. Felidézte: a lengyelek többször arról beszéltek, hogy Európának vissza kell térnie identitásához, a zsidó-keresztény gyökereihez. Ezt szerinte Brüsszelben "őrült módon elutasítják, és elutasítják a család értékét is".

Úgy vélte: az EP-választások után egy olyan európai közösség kezd majd formálódni, mely más ütemben, más irányba vezet mindnyájunkat, mint a ma a bürokraták által irányított Európa. 

Brudzinski szerint Salvinival egyetértettek abban, hogy Lengyelország és Olaszország semmiképpen sem készül az EU elhagyására. "Akik abban reménykednek, hogy szélsőséges, Európa-ellenes pozícióba szorítanak bennünket, csak annyit mondhatunk: ez lehetetlen vállalkozás". 

Salvini szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is találkozott, ezt követően a PAP hírügynökségnek elmondta: több fontos, közös ügyet vitattak meg. Megerősítette: szeretné, ha létrejönne egy "lengyel-olasz tengely". (MTI, Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.