A hónap végén tárgyalnak a magyarországi helyzetről Brüsszelben

Napirendre tűzik a magyarországi helyzet kérdését január 30-án az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén - döntött csütörtökön a képviselőtestület házbizottságaként működő Elnökök Konferenciája.

A vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte még a múlt hónapban a legfrissebb magyarországi fejlemények, a tüntetések, a munka törvénykönyvének módosítása és a közigazgatási bíróságok létrehozása miatt. Brüsszeli források szerint a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt nem támogatta a vita mostani megtartását.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő, a magyar különjelentés összeállítója közölte: a vitára azért van szükség, mert „a helyzet napról napra romlik Magyarországon”.
„Minden európai állampolgár egyenlő, köztük a magyarok is, azonos jogaik vannak a demokráciához és a jogállamisághoz” - fogalmazott.

„A demokrácia haldoklik Magyarországon, meg kell tennünk mindent, amit csak lehet, hogy segítsünk újra életre kelteni és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben” - írta Sargentini.

Végezetül pedig fellépésre szólította fel az Európai Unió tagországait az alapszerződés és a közös alapértékek magyarországi megsértése ellen, illetve a magyarok jogaiért.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.