Már a francia traffipaxok 60 százalékát rongálták meg a sárga mellényes tüntetők

A francia belügyminisztérium közölte, hogy a sárga mellényes mozgalom tagjai eddig az ország sebességmérő kameráinak közel 60 százalékát rongálták meg eddig. Christophe Castaner hozzátette, hogy ezek a károk veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot és életek kerülnek veszélybe emiatt.

Fotó: ROMAIN LAFABREGUE/AFP

A sárga mellényes tiltakozások eredetileg az üzemanyagok adójának emelése miatt indult el, és a tiltakozók több útlezárást is tartottak. Azonban a tüntetők közül néhányan úgy gondolták, hogy a traffipaxok csakis arra jól, hogy bevételt generáljanak és pénzt vegyenek el a szegényektől. A sebességkorlátozás egyébként is vitatott témának számít Franciaországban, mióta a kormány tavaly 90 km/óráról 80-ra csökkentette a határt.

Fotó: DAMIEN MEYER/AFP

A BBC tudósítója is arról számolt be, hogy Franciaország-szerte lehet találkozni olyan traffipaxokkal, amiket lefestettek vagy leragasztottak, hogy ne tudjanak működni. A belügyminiszter szerint volt olyan kamera, amit csak semlegesítettek, de előfordult olyan is, hogy teljesen megsemmisítették őket. (BBC)