A munkáltatók nem is akarják 400 órát túlóráztatni munkavállalóikat

Bár a kormány hivatalosan a munkáltatói igényekkel indokolta a túlóratörvény elfogadását, a Liga Szakszervezetek felmérése szerint a munkáltatók nem tolonganak azért, hogy éljenek a lehetőséggel. Az új szabályozás alapján évi akár négyszáz órát is túlóráztathatnák a dolgozóikat, a túlórákkal pedig három éves időkeretben számolhatnának el - ennyi időre leosztva pedig a túlóra könnyen alapórává változhat, amiért nem jár pótlék.

A Liga tájékoztatása szerint nem környékezték meg a munkáltatók a dolgozókat azzal, hogy az új szabályok szerint módosítsák a kollektív szerződéseket, ilyesmiről a többi érdekképviselettől sem érkezett jelzés. Márpedig elnökük, Mészáros Melinda szerint munkajogilag nem lehetséges, hogy az év utolsó napjáig 400 órát túlórában ledolgoztassanak azokkal a dolgozókkal, akikkel nem írattak alá szerződésmódosítást.

Ennek ellenére azt is megjegyezte a Magyar Időknek adott nyilatkozatában, hogy a dolgozók továbbra sem tartják elfogadhatónak a munka törvénykönyve módosítását, mert attól tartanak, hogy a későbbiekben a munkáltatók már kihasználják a jóval magasabb túlórakeret nyújtotta lehetőséget. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.