Kanadába utazik a családja bosszúja elől Thaiföldre menekült szaúdi nő

A thaiföldi bevándorlási hatóság vezetője szerint Kanadába távozhat még péntek este az a 18 éves szaúdi nő, aki családja elől menekült az országba. A kanadai hatóságok viszont nem erősítették meg, hogy valóban megadták neki a menekültstátuszt.

Rahaf Mohammed al-Kunun a Korean Air légitársaság gépével indulhat el Bangkokból Szöulba, ahonnan Kanadába utazik majd tovább - közölte Szuracsat Hakpark, a thaiföldi bevándorlási hivatal vezetője. Hozzátette: Kanada menekültstátuszt adott a szaúdi nőnek. A kanadai hatóságok ugyanakkor nem erősítették meg a thaiföldi bejelentést. Frissítés: péntek este maga Justin Trudeau kanadai miniszterelnök erősítette meg, hogy megadták a menekültstátuszt.

Rahaf Mohammed al-Qunun Twitter-üzenetben kért segítségetFotó: HANDOUT/AFP

Kunun múlt szombaton érkezett Bangkokba, állítása szerint az őt elnyomás alatt tartó családjától szökött el közös kuvaiti vakációjukról. Megérkezése után a thaiföldi hatóságok rögtön őrizetbe vették a bevándorlási törvények megsértése miatt, és elvették az útlevelét. Őrizetben tartása közben a fiatal nő elbarikádozta magát egy szobában a repülőtéren, és onnan a közösségi médián keresztül próbált meg segítséget kérni. Végül engedélyezték neki, hogy ideiglenesen belépjen az országba az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) védelme alatt. Nem volt hajlandó találkozni az időközben Bangkokba érkezett apjával és fivérével, akik vissza akarták őt vinni Szaúd-Arábiába.

Kunun elmondása szerint eredetileg azt tervezte, hogy Thaiföldről Ausztráliába megy tovább, ahová van érvényes vízuma, és ott menedékkérelmet nyújt be. (via MTI)