Karácsony főpolgármesterként szigorítaná a szmogrendeletet

Ezen a 2017. január 2-án készült fényképen a háttérben Budapest belvárosa sejlik fel a szmog mögött.Fotó: Mohai Balázs

A jelenleginél szigorúbb szmogrendeletet szeretne megválasztása esetén Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. A Bosnyák téren tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Budapest Európa egyik legrosszabb levegőjű városa, egyes légszennyezettségi mutatók rendszeresen az egészségügyi határérték felett vannak.

Magyarországgal szemben pedig már az EU is kötelezettségszegési eljárást indított, mert nem lép fel elég hatékonyan a légszennyezettség csökkentése érdekében.

Budapesten a valóban rendkívül szennyezett levegő ellenére elvétve van csak szmogriadó, az autóforgalmat rendkívül ritkán korlátozzák. Karácsony szerint azért, mert a jelenlegi rendelet nem ad elegendő jogosítványt a fővárosnak ahhoz, hogy kritikus helyzetben fel tudjon lépni.

"A szmog nagyon alattomos gyilkosa a város lakóinak, Magyarországon évente tízezernél is többen halnak meg a légszennyezettség magas szintje miatt" - mondta Karácsony. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.