Kirúgta a Lengyelországban kémkedés gyanújával letartóztatott alkalmazottját a Huawei

tech
2019 január 12., 20:00
comments 544

A lengyel hatóságok pénteken jelentették be, hogy kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy kínai és egy lengyel állampolgárt. Előbbit a Huawei alkalmazottjaként azonosították. A lengyel közszolgálati tévéadó, a TVP értesülései szerint a lengyel elhárítás a Huawei Technologies lengyelországi irodáit is átkutatta, ahogy az Orange telekomcég irodáit is.

A Huawei szombaton közleményben jelentette be, hogy nincs közük az ügyhöz, és, hogy felbontották őrizetbe vett alkalmazottal a szerződést. Az elbocsátást azzal indokolták, hogy az eset árthat a vállalat megítélésének. 

photo_camera Fotó: ROBERT LEVER/AFP

 

Decemberben Kanadában vették őrizetbe a Huawei egyik legfőbb vezetőjét, Meng Van-csoút vették őrizetbe amerikai vádak alapján. Az őrizetbe vétel óta Kínában több kanadait is őrizetbe vettek, többüket kémkedés gyanújával.

Az amerikai hírszerzés szerint a Huawei a kínai kormánnyal együttműködve olyan eszközöket szállít, amelyek lehetővé teszik a kémkedést a kínai titkosszolgálatoknak. Erre amúgy nyilvánosan nem mutattak bizonyítékot. Az amerikai aggályok miatt azonban több nyugati ország is felülvizsgálta, hogy használjon-e Huawei-eszközöket a telekommunikációs hálózataiban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.