Kirúgta a Lengyelországban kémkedés gyanújával letartóztatott alkalmazottját a Huawei

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A lengyel hatóságok pénteken jelentették be, hogy kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy kínai és egy lengyel állampolgárt. Előbbit a Huawei alkalmazottjaként azonosították. A lengyel közszolgálati tévéadó, a TVP értesülései szerint a lengyel elhárítás a Huawei Technologies lengyelországi irodáit is átkutatta, ahogy az Orange telekomcég irodáit is.

A Huawei szombaton közleményben jelentette be, hogy nincs közük az ügyhöz, és, hogy felbontották őrizetbe vett alkalmazottal a szerződést. Az elbocsátást azzal indokolták, hogy az eset árthat a vállalat megítélésének. 

Fotó: ROBERT LEVER/AFP

 

Decemberben Kanadában vették őrizetbe a Huawei egyik legfőbb vezetőjét, Meng Van-csoút vették őrizetbe amerikai vádak alapján. Az őrizetbe vétel óta Kínában több kanadait is őrizetbe vettek, többüket kémkedés gyanújával.

Az amerikai hírszerzés szerint a Huawei a kínai kormánnyal együttműködve olyan eszközöket szállít, amelyek lehetővé teszik a kémkedést a kínai titkosszolgálatoknak. Erre amúgy nyilvánosan nem mutattak bizonyítékot. Az amerikai aggályok miatt azonban több nyugati ország is felülvizsgálta, hogy használjon-e Huawei-eszközöket a telekommunikációs hálózataiban.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.