Kémkedéssel gyanúsítják a Huawei egyik munkatársát Lengyelországban

külföld
2019 január 11., 09:36

Egy kínai és egy lengyel állampolgárt vettek őrizetbe a lengyel hatóságok kémkedés vádjával, jelentette a PAP állami hírügynökség pénteken. Az őrizetbe vett kínai a Huawei alkalmazottja, a lengyel pedig kiberspecialista.

A lengyel közszolgálati tévéadó, a TVP értesülései szerint a lengyel elhárítás a Huawei Technologies lengyelországi irodáit is átkutatta, ahogy az Orange telekomcég irodáit is. A Reuters megpróbálta elérni a két céget, de ez egyelőre nem sikerült.

UPDATE 11:42: A Huawei Technologies cikkünk megjelenése után közleményben reagált a hírre. „A Huawei Technologies betartja a hatályos nemzetközi és helyi törvényeket, szabályozásokat minden egyes országban, ahol működik. Minden munkavállalótól megköveteljük ugyanezt a magatartást. A lengyel esetet – mivel a történteket meg kell ismernünk és kivizsgálnunk - a Huawei Technologies egyelőre nem tudja kommentálni.” - írták.

Decemberben Kanadában vették őrizetbe a Huawei egyik legfőbb vezetőjét, Meng Van-csoút vették őrizetbe amerikai vádak alapján. Az őrizetbe vétel óta Kínában több kanadait is őrizetbe vettek, többüket kémkedés gyanújával.

Az amerikai hírszerzés szerint a Huawei a kínai kormánnyal együttműködve olyan eszközöket szállít, amelyek lehetővé teszik a kémkedést a kínai titkosszolgálatoknak. Erre amúgy nyilvánosan nem mutattak bizonyítékot. Az amerikai aggályok miatt azonban több nyugati ország is felülvizsgálta, hogy használjon-e Huawei-eszközöket a telekommunikációs hálózataiban. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.