Kémkedéssel gyanúsítják a Huawei egyik munkatársát Lengyelországban

2019 január 11., péntek 9:36
42

Egy kínai és egy lengyel állampolgárt vettek őrizetbe a lengyel hatóságok kémkedés vádjával, jelentette a PAP állami hírügynökség pénteken. Az őrizetbe vett kínai a Huawei alkalmazottja, a lengyel pedig kiberspecialista.

A lengyel közszolgálati tévéadó, a TVP értesülései szerint a lengyel elhárítás a Huawei Technologies lengyelországi irodáit is átkutatta, ahogy az Orange telekomcég irodáit is. A Reuters megpróbálta elérni a két céget, de ez egyelőre nem sikerült.

UPDATE 11:42: A Huawei Technologies cikkünk megjelenése után közleményben reagált a hírre. „A Huawei Technologies betartja a hatályos nemzetközi és helyi törvényeket, szabályozásokat minden egyes országban, ahol működik. Minden munkavállalótól megköveteljük ugyanezt a magatartást. A lengyel esetet – mivel a történteket meg kell ismernünk és kivizsgálnunk - a Huawei Technologies egyelőre nem tudja kommentálni.” - írták.

Decemberben Kanadában vették őrizetbe a Huawei egyik legfőbb vezetőjét, Meng Van-csoút vették őrizetbe amerikai vádak alapján. Az őrizetbe vétel óta Kínában több kanadait is őrizetbe vettek, többüket kémkedés gyanújával.

Az amerikai hírszerzés szerint a Huawei a kínai kormánnyal együttműködve olyan eszközöket szállít, amelyek lehetővé teszik a kémkedést a kínai titkosszolgálatoknak. Erre amúgy nyilvánosan nem mutattak bizonyítékot. Az amerikai aggályok miatt azonban több nyugati ország is felülvizsgálta, hogy használjon-e Huawei-eszközöket a telekommunikációs hálózataiban. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt