Korlátozná az orvosok elvándorlását a német egészségügyi miniszter, mert túl sokan mennek dolgozni Svájcba

külföld
2019 január 13., 13:41
comments 298

Fontolóra kellene venni, hogy az Európai Unió új szabályokat alkosson az orvosok elvándorlásának korlátozása érdekében - vetette fel egy svájci lapban vasárnap megjelent interjúban Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

Spahn a Sonntags Blick című lapnak úgy nyilatkozott, világos, hogy a Svájcba vándorló német orvosok hiányoznak Németországban.

"Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak" - mondta Spahn .

"Ez így nincs rendjén. Ezért meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban, anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne" - hangoztatta Jens Spahn.

Jens Spahn
photo_camera Jens Spahn Fotó: Wikimedia

A lap felvetette, hogy Németország tervezi-e, hogy a Németországban képzett, de aztán Svájcban dolgozó orvosok miatt valamilyen kompenzációt követel Svájctól, de Spahn szerint ez nincs tervben.

A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le. 2017-ben a német orvosi kamara adatai szerint 1965 orvos hagyta el az országot, közülük 641 doktor Svájcba költözött. A svájci orvosszövetség adatai szerint a Svájcban dolgozó orvosok 17,7 százaléka, több mint 6000 orvos rendelkezik német útlevéllel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.