A kormány megvonja a kiegészítő támogatást azoktól a falvaktól, ahol nincsenek működő vállalkozások

Már nem kapnak kiegészítő támogatást azok a települések, amelyek nem szednek be elég iparűzési adót. A lépés jellemzően azokat a falvakat érintheti rosszul, amik annyira szegények, hogy működő vállalkozás sincs náluk. 

A Népszava szerint 2018-ban 367 olyan település volt, ahol nem szabtak ki iparűzési adót. A Belügyminisztérium a lapnak azt mondta, hogy ha egy településen az iparűzési adó (IPA) mértéke nem ér el egy bizonyos szintet, akkor megvonják a kiegészítő támogatást. Megemlítik, hogy voltak olyan települések, amik direkt azért nem szabnak ki iparűzési adót, hogy ezzel vonzóvá váljanak a vállalkozások számára, amelyek székhelyként oda bejelentkezve fizetik a járművek utáni súlyadót, aminek 40 százaléka helyben marad. Valószínűleg ezzel a trükközéssel akarnak most leszámolni, de közben a legszegényebb településeket hozzák nehéz helyzetbe, ahol ha akarnának, sem tudnának kit megadóztatni. 

Köteles László, Komlóska polgármestere a lapnak arról beszélt, hogy ez egy újabb, a kistelepüléseket érintő megszorítás, amivel az állam végleg ki akarja üresíteni az önkormányzatokat. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.