A magyar kormány feljelentette Ausztriát Brüsszelnél

POLITIKA
2019 január 14., 15:51
comments 384
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Echo TV adásában
photo_camera Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Echo TV adásában Fotó: youtube / Echo TV screenshot

„A magyar kormány Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt”

- közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-vel, és hozzátették azt is, hogy ha ez nem történik meg, Magyarország kész az unió bíróságához fordulni. 

A minisztérium államtitkára, Völner Pál azt is a sajtó tudtára adta, hogy a kormány nyitott ugyan a megegyezésre az osztrákokkal, de eddig erre nem került sor, márpedig  a magyar kormány elsődlegesnek tekinti a magyar munkavállalók érdekeit, ezért mindent megtesz, hogy ne érje jogsérelem a külföldön dolgozó magyarokat.

Az összefeszülés oka, hogy Ausztria az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek.

Völner azt is tudatta, hogy a magyar kormány január 7-én diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, amelyben kifejtették, hogy a családi ellátásra, valamint a személyi jövedelemadó kedvezményére vonatkozó új előírások uniós szabályokba ütköznek. Mivel semmi nem történt, ezért Marianne Thyssenhez fordultak. 

Az MTI szerint január 1-től az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyi jövedelemadó kedvezményének összegét az osztrák hatóságok - a munkavállaló hazájában érvényes - árszínvonal alapján állapítják meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.