Mikor Orbánról kérdezték, az uniós források elvonását is belengette Manfred Weber, akiből az EU vezetője lehet az idén

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Politico készített egy interjút Manfred Weberrel, aki az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választáson, azaz ha az EPP szerez többséget, akkor ő lesz az európai bizottság elnöke.

Az EPP tagja a Fidesz is, és az elmúlt években (és még inkább hónapokban) elég sok szó esett arról, hogy miért nem rúgják ki a szervezetből Orbánékat, különösen miután az Európai Parlament kétharmados többséggel, tehát EPP-s képviselők támogatásával fogadta el a magyar jogállam fideszes leépítéséről szóló Sargentini-jelentést.

A Politico

Az Orbán kérdés

című részben írja le, mik Weber tervei.

Amikor arról kérdezték, hogy mit kezd majd Orbán Viktorral, azt válaszolta: támogatja, hogy korlátozhassák az uniós támogatásait annak a tagországnak, ahol komoly gondok vannak a jogállamisággal. Szerinte a komplikált 7-es cikkely alapján indított eljárás helyett (ennek első lépése volt a Sargentini-jelentés megszavazása) egyszerűbb mechanizmusokra van szükség. Szerinte nem jó, hogy az uniónak komoly elvárásai vannak a csatlakozásra vágyó országokkal szemben, de után utána szemet hunynak a kihágások felett. Azt reméli, hogy az Európai Bíróság gyorsan dönt majd a magyar felsőoktatási és a civil törvényről, miután például Lengyelországban a bírósági döntés után rendeződött a helyzet. A Politico kérdésére elismerte, hogy nem őt tekinti a legbátrabb kritikusnak, amikor Orbán szélsőjobbos közeledéséről van szó.

A Fidesz egyébként tavaly év végén Weber csúcsjelelöltségét támogatta az EPP-n belül, mert a másik szóba kerül politikus, a finn Alexander Stubb még kritkusabb volt Orbán Viktorral szemben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.