Rossz brazilnak nevezte az Amazonasért aggódó Gisele Bündchent az új brazil agrárminiszter

külföld
2019 január 14., 17:48
comments 208
Gisele Bündchen a 2015-es Fashion Week-en Sao Paulóban
photo_camera Gisele Bündchen a 2015-es Fashion Week-en Sao Paulóban

„Rossz brazilnak” nevezte Gisele Bündchent  Jair Bolsonaro új államelnök kormányának agrárminisztere, Tereza Cristina Dias, aki szerint a világhírű egykori brazil szupermodell környezetvédelmi aktivizmusa, és kormányt illető kritikája ártalmas Brazília imázsára nézve.

Bündchen az ENSZ környezetvédelmi nagyköveteként évek óta harcol az Amazonas  megmentéséért, az erdőirtások és a vizek szennyezése ellen. 2017-ben szót emelt, amikor a kormány 600 ezer hektárnyi területet készült átengedni befektetőknek, és azzal vádolta Michel Temer volt elnököt, hogy kiárusítja az esőerdőt. 

Bündchen néhány napja (az októberben megválasztott) radikális Bolsonaro első lépése ellen emelt szót, miután az elnök az őslakos rezervátumok alapítási és felügyeleti hatáskörét áthelyezte az üzleti lobbi irányítása alatt álló mezőgazdasági minisztériumhoz.

Dias erre válaszul nyilatkozta azt, hogy komoly PR-problémái adódhatnak az országnak abból, ha az egykori modell továbbra is hepciáskodik, és abszurd, hogy egyes emberek mennyire nem foglalkoznak az ország imázsával, ehelyett olyan képet festenek Brazíliáról, ami nem igazi. 

„Gisele Bündchen, neked nagykövetnek kéne lenned, és azt hangsúlyoznod, hogy országod élen jár a globális ökológiai egyensúly megőrzésében, nem pedig tényismeret hiányában kritizálni Brazíliát" - méltatlankodott Dias, aki később a Twitteren már megengedőbbnek mutatkozott. Azt írta, hogy Bündchen jó nagykövete lehetne Brazíliának, és számítanának is rá, mert a világnak tudnia kell, hogy Brazília őrzi és védi is természeti kincseit. 

A miniszter szerint Bündchen sokat segíthetne abban, hogy közvetít a mezőgazdasági befektetők és a környezetvédők között. A dolog nem tűnik egyszerűnek, miután Bolsonaro inkább az ipari-mezőgazdasági lobbi érdekeit látszik képviselni, és azt is tervezi, hogy kivonja Brazíliát a párizsi klímaegyezményből. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.