A McDonald's elvesztette a Big Mac európai védjegyét

Kedden az ír Pat McDonagh komoly sikert ért el az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) előtt a Guardian cikke szerint: a hivatal eltörölte a McDonald's európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára, ezzel pedig lehetőséget teremtett McDonagh saját étteremlánca, a Supermac számára, hogy kiléphessenek az európai piacra. 

A Supermac egy galwayi vállalat, McDonagh 1978-ban alapította, jelenleg 106 éttermük van Írországban és Észak-Írországban, és bár az elmúlt években szerettek volna terjeszkedni Európában, de a McDonald's ezt arra alapozva támadta meg, hogy a Supermac's és a Big Mac nevek hasonlítanak egymásra. 

A McDonald's ugyanis világszerte élelmiszerként és étteremnévként is levédette a Big Mac kifejezést, és erre alapozva érveltek a SuperMac név ellen. 

A Supermac viszont válaszul ezt a védjegyhasználati jogot támadta meg az EUIPO-nál, és a hivatal nekik adott igazat, mivel szerintük se bizonyítható, hogy a védjegytulajdonos ténylegesen használata a védjegyet arra, amire levédette.

McDonagh a jogi küzdelmet Dávid és Góliát összecsapásához hasonlította, és mivel a döntés épp az újabb jelentős brexit-szavazás napján történt, kitért arra is, hogy ez az eset is az EU-s tagság jelentőségét mutatja. 

A McDonald's fellebbezhet a döntés ellen, amelyet egyelőre nem kommentáltak.  (Guardian, Irish Times)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.