Tiltakoznak egy spanyol városban, mert túl barátságos ördögszobrot terveztek kirakni

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Közösségi kampány indult a Kasztíliában fekvő Segovia városában, hogy ne valósuljon meg tervezett formájában egy bronzszobor, ami a terv kritikusai szerint túl barátságosan ábrázolná az ördögöt. 

Az ördögszobor egy helyi legenda előtti tisztelgés lenne, mely szerint az ördögöt trükkel sikerült rávenni arra, hogy megépítse a város híres vízvezetékrendszerét. A helyiek között viszont akadnak, akik szerint az okostelefonnal szelfit készítő mosolygó ördög túl barátságosnak tűnik. 

A tiltakozásnak már volt hatása, egy bíró elrendelte, hogy átmenetileg állítsák le a szobor kihelyezését, amíg alaposabban is utána tudnak nézni annak a kérdésnek, hogy vajon az ördögfigura sérti-e a keresztényeket. 

A tiltakozó petíciót 5400 ember írta alá, ez több mint a város lakosságának 10 százaléka. A szöveg megfogalmazói szerint a joviálisan ábrázolt ördög alakja sértő a katolikusokra nézve, és a sátánt inkább ellenszenves és megvetendő karakterként kéne ábrázolni. 

A bronzszobor alkotója, José Antonio Abella elmondása szerint teljes meglepetésként érte őt a botrány, és egyáltalán nem ért az egészből semmit, ő csak meg akarta ajándékozni a városát. A városi tanácsnok, Claudia de Santos is igazságtalannak és elkeserítőnek nevezte a kampányt, és elmondta, hogy megpróbálja majd elérni, hogy a szobor kikerülhessen eredetileg kinézett helyére. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.