Ex-digis belháborúkkal indul a harc a kupáért - Motson-kupa, csoportkör, első forduló

LB
futball
2019 január 15., 23:28
comments 46

Tegnap bemutattuk a versenykiírást és a szabályokat, ma pedig elrajtol a hat héten át tartó küzdelem Magyarország legjobb futball-kommentátorának címéért. Már az első kör vaskos rangadókat hoz majd, és bár egyelőre várhatóan a játék küzdő jellege fog dominálni, az erőviszonyok akár már körvonalazódhatnak is. Íme, a meccsek:

A-CSOPORT

Méhes Gábor (Sport TV) vs. Szathmári Attila (Eurosport)

A "Hang", azaz Méhes Gábor nem csak címvédő, de az idei torna egyik legnagyobb esélye is. Fő erénye a felkészültség, a tökéletesre csiszolt stílusérzék, és a senki máshoz nem hasonlítható hangulatteremtő képesség. Ráadásul a pihenés sem jellemző rá: idén ősszel összesen 36 meccset kommentált a Sport TV képernyőjén (1x német Szuperkupa, 4x DFB-kupa, 1x olasz kupa, 2x Európa Liga, 1x barátságos válogatott, 1x portugál bajnoki, 6x Nemzetek Ligája, 20x Bundesliga), sokoldalúsága pedig egyenesen párját ritkítja.

Szathmári Attila az Eurosport egyik vezető hangja, személye korábban a Bundesligával, mostanság pedig az MLS-szel nőtt össze. Kiegyensúlyozott, de nem kifejezetten egyedi stílusa egyszerre lehet erény és hátrány is az idei tornán. Három éve szintén ott volt a csoportkörben, idén a Besztlíg Inszájdörz olvasói szavazták be a legjobb 16-ba. Összesen 22 meccs került a neve mellé az európai futballidény kezdete (június 24.) óta.

Haraszti Ádám (Sport TV) vs. Nagy Viktor (DIGI Sport)

Pár hónapja ez még házon belüli rangadó lett volna, szeptemberben azonban Haraszti elhagyta a DIGI Sportot és a Sport TV-hez igazolt. Ádám korábban is mindenevő volt, ez azonban mostanra szintet lépett: idén többek között a Barcelonát, a Bayernt, a Dortmundot, a Leeds Unitedet és a Jahn Regensburgot is közvetítette, de új munkahelyén őt osztották be például a Kazahsztán-Andorra Nemzetek Ligája-meccsre is. Összesen 42 mérkőzést nyomott le ősszel (7-et a Digin, 35-öt a Sport TV-n), ez nyolccal több, mint amennyi Nagy Viktornak jutott. A fiatal kommentátor egy török bajnoki és a Milan három EL-meccse mellett nyolcszor francia, 22 alkalommal pedig olasz bajnokihoz adta a hangját idén, és munkahelyén nem is csinálnak belőle különösebb titkot, miszerint a tervek szerint övé a jövő. Meglátjuk, mire lesz ez elég ebben a bivalyerős csoportban.

B-CSOPORT

Baumstark Tibor (Spíler TV) vs. Monoki Lehel (DIGI Sport)

Több szempontból is érdekes meccs: egyrészt augusztusig kollégák voltak a DIGI Sportnál, másrészt mindkettejük karrierje kinőni látszik a kommentátor-szerepet. Az őszi idényben ketten együtt összesen 17 mérkőzést közvetítettek, ezzel a tizenhatos főtáblán kevés híján ők vannak a "legkevésbé játékban". Baumstark a Spíler TV-hez történő igazolása miatt immáron műsorvezetőként kapta meg a Premier League-et (tíz kommentálásának mindegyike a Bajnokok Ligájában jött össze), Monoki viszont már évek óta a képernyő felé húz - nem csoda, hogy mindössze két francia bajnoki, egy francia Szuperkupa-meccs, két Európa Liga-találkozó, és két angol Ligakupa-meccs került a neve mellé nyár óta.

Varga Ákos (M4 Sport) vs. Farkas Norbert (Spíler TV)

Három éve Varga Ákos még eurosportosként esett ki a csoportban, de azóta a köztelevízió sportcsatornájának egyik húzóneve vált belőle. Hajdú B. mögött övé volt a legtöbb meccs az oroszországi vb-n (14), nem csoda, hogy ősszel kicsit kevesebbet foglalkoztatták: mindössze tucatnyi mérkőzést kellett alámondania. Sokak szerint futballban kevésbé mozog komfortosan, de az elmúlt hónapokban így is a Kisvárdától a Real Madridig terjedt a portfóliója.

Farkas Norbert spanyol szakos kommentátorként nyáron a La Ligával együtt igazolt a Spíler TV-hez, és meg is kapta, amire számított: összesen 73(!) mérkőzést közvetített, közte 61 spanyol bajnokit, miközben másfél tucatnyi munkanapja volt, amikor két mérkőzést kommentálnia kellett. Stílusa megosztó, sokan kedvelik felkészültségét, mások ellenben túlzottan "rádiósnak" ítélik vehemenciája miatt. Most kiderül az is, melyik tábor a nagyobb.
U.i.: Egyike annak a két főtáblásnak, aki egy percig sem tanult a Komlósi Oktatási Stúdióban (KOS).

C-CSOPORT

Hajdú B. István (M4 Sport/Eurosport) vs. Fülöp László (Sport TV)

Fülöp Lászlóról egy helyütt egyszer azt írták, két dolog emeli ki őt a magyar kommentátorok közül: tud magyarul és van ízlése. Másoktól azt hallottam, bántóan keveset készül, fogalma sincs a tabellán tizenhatodik helyezett kiscsapat cserecsatárának feleségéről, és olykor kissé érződik, hogy ikszre, vagy vendégre húzta az adott meccset a vonatkozó szelvényeken. Megint mások váltig állítják, hogy ő a kommentátorok MSZP-je, aki miatt már csak megszokásból és nosztalgiából is felhangosítja a TV-t az ember. Szerintem meg egyszerűen jó hallgatni. Jó hallgatni?

Hajdú B. István a papírforma szerint toronymagas esélyes - ő a torna brazil válogatottja, aki a fülén táncoltatja a mikrofont kommentálás közben, és bárki ellen, bárhol esélyes a továbbjutásra. Régi fénye mintha kopna kissé (nem függetlenül attól, hogy csapágyasra van hajtva), de még mindig ő a legfrappánsabb tagja a mezőnynek. Érződik, hogy nem a Twitteren lóg 0-24-ben, kérdés, ezt a szavazók szerint mennyire ellensúlyozza lehengerlő stílusa és egyedi humora.

Somos Ákos (Spíler TV) vs. Faragó Richard (Sport TV)

Együtt kezdték a Komlósiban, de Faragó hamarabb lett befutott kommentátor, és sokáig legendás párost alkotott Hajdú B. Istvánnal előbb a Telesportban, majd a FIFA-játéksorozatban. Később az NFL magyarországi meghonosítójaként és arcaként hihetetlen népszerűségre tett szert - ma már nem is igen kommentál igazi futballt (az amerikai focis kötelezettségek miatt mindössze három meccsre szállt be ősszel), emiatt nem is volt biztos helye a mezőnyben, és csak a negyedik kalapba fért be.

Somos Ákos 1995-ben a Sportriporter kerestetik! győzteseként robbant be a köztudatba, majd dolgozott a Duna TV-n, kommentált olimpiai aranyérmet (plusz egy érzelmes bronzot), hogy aztán a 2008-as Eb, a 2007-es BL-döntő, és a 2010-es világbajnokság után előbb a SportKlubbal, majd a Spíler TV-vel kóstoljon bele a topligák vérkeringésébe. Elévülhetetlen érdemei vannak a blogszféra televíziós felfedezésében (ő vitte be a köztévébe a Hegedűs Henrik-Mártha Bence kettőst a dél-afrikai vb idején), de szépirodalmi idézeteket is kevesen szőnek a közvetítésekbe olyan természetességgel, mint ő. 2018 őszén senki nem közvetített nála több mérkőzést a magyar médiában - összesen 78 meccs került a neve mellé, ami egészen brutális számadat.

D-CSOPORT

Egri Viktor (DIGI Sport) vs. Márkus Ádám (Spíler TV)

Sok idő telt el azóta, hogy Egri Viktor a 2002-es világbajnokságon banális szóviccek özönét zúdítótta a közvéleményre ("Yobóból is megárt a sok") - azóta szépen lassan, de annál biztosabban szakmája abszolút elitjébe tornázta fel magát. Az olasz és a brazil futballnak is igazi szakértője, nem csak közvetíti, de értelmezi is a meccseket, igaz, sokan nem nézik el neki, hogy bármikor teljesen szabadon mond véleményt, amikor mikrofonközelbe kerül. A DIGI Sporton ezzel együtt az egyik legtöbbet foglalkoztatott kommentátor (ősszel 31 meccse volt, ennél a csatornánál csak Boros Tamásnak jutott több), ami aligha lehet véletlen.

Márkus Ádám az elmúlt két évben lett a magyarországi #besztlíg-meccsek egyik meghatározó hangja. Somos Ákos mellett egyenrangú társként viszi a Premier League-meccseket, hogy nem is rosszul, azt mi sem mutatja jobban annál, mint, hogy blogunk olvasói nagyon simán választották a főtábla mezőnyébe. Idén ősszel két BL-meccs mellett nem kevesebb, mint 52 angol bajnokit mondott alá, nem túlzás tehát azt mondani: vele kelünk, vele fekszünk, ha magyarul akarunk PL-t nézni.

Matuz Krisztián (Spíler TV) vs. Lukács Viktor (M4 Sport)

Matuz Krisztián idén cserélte Spíler TV-re a Sport TV-s uniformist, amelyben 2004 óta dolgozott. Lemondott a kézilabdáról, de helyette elképesztő dózisban kapta meg a spanyol bajnokságot: Farkas Norbert mellett ő viszi a La Liga meccseit. Idén ősszel összesen 77 mérkőzést mondott alá - ebből 63 spanyol bajnokit - , azaz elképesztő tempóban dolgozik, szeptember 25-e és október 3-a között például minden egyes napon közvetített.

Lukács Viktor nyáron minden idők második legfiatalabb magyar kommentátoraként (ki lehet az első? kommentek között várjuk a megfejtést) jutott ki a világbajnokságra, sőt, mindjárt tizenegy meccsen hallathatta is a hangját. Év végén Junior Prima-díjjal tüntették ki, de a munkával nem állt le, ősszel összesen további 35 meccset közvetített a Békéscsaba-Budaörstől a PSG-Liverpoolig.

(Az őszi szezonban közvetített meccsekre vonatkozó adatokat a Global Soccer-nek köszönjük.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.