Ki Magyarország legjobb futball-kommentátora?

futball
2019 január 15., 10:04
comments 57

Balsors tépte nemzet vagyunk: a futball nemzetközi vérkeringésében jó ideje nem veszünk részt, nincsenek világklasszisaink ("országomat egy Pandevért!"), nem tudjuk lekötni magunkat azzal, hogy azon vitázunk, aktuális topjátékosunk most akkor Barcelonába, vagy a Real Madridhoz írjon alá.

Nekünk a kommentátorok minősítgetése maradt a futballélményből.

Ebben vagyunk a legközelebb Európához és a világhoz. Hiszen mikrofon idehaza is akad, beszélő fejek szintén, és amikor az ő hozzáértésükön, kiejtésükön lovagolva bizonygathatjuk saját el-ké-pesz-tő alaposságú felkészültségét, ott vagyunk honn, ott a mi világunk. Ilyenkor szinte fel sem tűnik, hogy magyar focifanatikusnak lenni egyébként az egyik legszarabb dolog, amit az ember ezen a bolygón el tud képzelni magának.

Alapvetű nemzeti karakterünkből adódik tehát a vonzalom, hogy megfejtsük a megfejthetetlent, és kiderítsük:

ki a legjobb futball-kommentátor széles e hazában?

A három évvel ezelőtt megejtett I. John Motson-kupa mintájára most itt a folytatás. Az erőviszonyok átalakultak, a közvetítési jogok elvándoroltak, új arcok tűntek fel és régiek újultak meg. Egy maradt változatlan: mi még mindig azt kérdezzük tőletek, hogy melyik kommentátort hallgatnátok legszívesebben kedvenc csapatotok életbevágó fontosságú meccsén.

A lebonyolítás rémesen egyszerű. Az általunk legjobbnak vélt, a közelmúltig rendszeresen mikrofonvégre kerülő tizenhat kommentátor versenyez. Belőlük négy darab négyes csoportot alkotunk, mindegyikből az első kettő jut tovább, aztán mehet a keresztbejátszás a döntőért. Jó UEFA-szokás szerint mindjárt kalapokat is alkottunk, csak, hogy ne a sorsolás szeszélyén múljon az álomdöntő létrejötte. Mindezek mellé egy fontos kitétel: mi most elsősorban futball-kommentátorokat szeretnénk versenyeztetni. Ebből egyértelműen következik, hogy a leginkább más sportágak interpretálásában jeleskedők, kiestek az első rostán, éppen ezért elvárjuk tőletek azt, hogy a versenyzőket ne sokoldalúságuk, vagy más események kapcsán meglévő háttértudásuk és teljesítményük alapján ítéljétek meg.

photo_camera A címvédő.

A szabályok szintén nem túl bonyolultak. A csoportokban mindenki játszik mindenkivel, a mérkőzéseket pedig szavazás formájában rendezzük majd meg. Minden párharc pontosan két napig, azaz 48 óráig tart majd, ennyi időtök lesz arra, hogy leadjátok a szavazatotokat. Csalni nem csak azért nem ér, mert ilyet úriember nem tesz, hanem azért sem, mert ezzel csak nekünk tesztek rosszat, és kérdőjelezitek meg a verseny komolyságát.

A csoportmeccsek során minden 55%, vagy afölötti eredmény három pontot ér, a 45%, vagy afölötti, de 55% alatti teljesítményt egy ponttal honoráljuk, aki viszont 45% alatt marad, annak egy jó nagy kövér nulla kerül a neve mellé. Az egyenes kieséses szakaszban mindez annyiban módosul, hogy ott már senkit nem érdekelnek majd a százalékok: aki több szavazatot kap, az megy tovább.

A - természetesen - közjegyző jelenlétében lebonyolított sorsolás alapján az alábbi csoportok formálódtak (a versenyzők említési sorrendje mutatja, kit, melyik kalapból húztunk ki):

photo_camera Az idei mezőny!

Fontos adalék, hogy a mezőny egynegyedét követőink szavazatai alapján határoztuk meg: az első három kalap patikamérlegen adagolt (3-3 kommentátort vettünk számításba az M4, a Spíler, a Sport TV és a DIGI Sport keretéből is) versenyzői mellé Besztlíg inszájdörz elnevezésű FB-csoportunk tagjai voksolták meg a riválisokat. Itt végül Faragó Richard (Sport TV), Farkas Norbert (Spíler TV), Márkus Ádám (Spíler TV) és Szathmári Attila (Eurosport) végzett az első négy helyen, így velük lett teljes a Motson-kupa mezőnye.

A voksolás holnap indul a csoportkör első fordulójával, ezt követően pedig minden héten szerdán jelentkezünk a kupa újabb forduóival. Hat hét múlva tehát meglesz a győztesünk, és eldől, ki lép Méhes Gábor örökébe, mint Magyarország legnépszerűbb és legjobb futball-kommentátora.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.