A nők és a kisgyerekes szülők egészségére van a legrosszabb hatással, ha növekszik a munkaidejük

A heti munkaidő 1 órával való növelése azzal jár, hogy a dolgozók átlagban 13 százalékkal többször mennek orvoshoz. A munkavállalók úgy érzik, hogy az ennyivel hosszabb munkaidő esetén két százalékkal romlik az egészségi állapotuk, derült ki a halle-wittenbergi és az erlangen-nürnbergi egyetem kutatói a Labour Economicsban megjelent tanulmányából. 

A munkaidő növelésének káros következményét leginkább a nők és a kisgyerekes szülők érzik meg, valószínűleg azért, mert kevesebb szabadidőből gazdálkodhatnak.

Christoph Wunder, a tanulmány szerzője úgy látja, ha nő a munkaidő, erősödik rajtuk a nyomás a munkaidőn kívül. 

  • A férfiak - függetlenül attól, hogy nevelnek-e kisgyermeket vagy sem - átlagosan 7 százalékkal többször fordultak orvoshoz, ha nő a munkaidejük. 
  • A nők azonban 15 százalékkal gyakrabban mentek orvoshoz valamilyen panasszal.

A kutatók szerint ezek a különbségek az egyenjogúság növelésével csökkenthetők.

Fotó: Ujvári Sándor

 A szakemberek a nyugatnémet tartományokban 1985 és 2014 között, 6500 hivatalnok és más közszolgálati dolgozó körében végzett nagyszabású társadalmi-gazdasági felmérés adatait elemezték. A kutatók rendszeres időközönként rákérdeztek a munkavállalók egészségi állapotára, foglalkozására és az életkörülményeivel való elégedettségére. Megjegyezték azt is, hogy közszolgálatban dolgozók könnyebben tudnak alkalmazkodni az új szabályokhoz, mint akik a magánszaktorban dolgoznak. 

A kutatók szerint az összefüggés nem feltétlenül áll fenn fordított irányban, vagyis a rövidebb munkaidő nem jár automatikusan az egészségi állapot javulásával. A kutatók szerint nem lehet következtetéseket levonni arra nézve, hogy mennyi az optimális munkaidő.

Ugyanakkor a az Üzemi Orvosok Szövetségének alelnöke, Anette Wahl-Wachendorf kétkedve fogadta az eredményeket, mivel még egy sor tényezőtől függ a dolgozók egészsége, például a m unka tartalmától vagy szervezettségétől. (Handelsblatt/MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.