Hadat üzent a műanyagszemétnek a Nestlé

szemét
2019 január 17., 10:09
comments 65

Tegnapelőtt csapta ki a világ elé új stratégiai jövőképét a Nestlé, a kapszulás kávé, sőt: kapszulás babatápszer gyártója. Hulladék-mentes világ víziója a távoli jövőre, 2025-re pedig 100%-os újrahasznosíthatóság a Nestlé-termékek csomagolásában, mondja a cég, ami 2011 óta forgalmazza sikerrel például ezt a terméket is:

Baby-Nes: adagonként csomagolt tápszert feloldó-előkészítő automata, a Nestlé népszerű termékcsaládja a legkisebbeknek
photo_camera Baby-Nes: adagonként csomagolt tápszert feloldó-előkészítő automata, a Nestlé népszerű termékcsaládja a legkisebbeknek Fotó: KIN

A Nestlé CEO-ja, Mark Schneider nyilatkozata szerint a teljes újrahasznosíthatóSÁG még nem elég a műanyagszemét-probléma megoldásához. A cég a komposztálódó-lebomló papíralapú és bioplasztik csomagolóanyagokban hisz elsősorban, amelyek akkor sem okoznak kárt, ha valahogy mégis kikerülnek az újrahasznosítási láncból. Különösen fontosnak tartja (meglehetősen logikusan) az ilyen csomagolások használatát ott, ahol nem az újrahasznosítás lehetősége a gond, hanem az újrahasznosítási infrastruktúra hiánya. A bejelentéshez kapcsolódóan rögtön konkrét intézkedésekről is beszámolt a Nestlé:

  • 2019 februárjától nem ad többé műanyag szívószálat semelyik termékéhez sem, ezt papíralapú vagy más, környezetbarát anyagból készült csővel helyettesíti. (Mondjuk elegáns lett volna ezt azelőtt megtenni, hogy a fejlett világban itt-ott döntések születtek a műanyag szívószál betiltásáról.)
  • 2019 első negyedévében a Nestlé megkezdi a papír-csomagolású Nesquik értékesítését és még szintén az idén elindul a Yes! és a Smarties műanyagmentes csomagolása.

  • A Nestlé ásványvíz-üzletága 35%-ra növeli PET-palackjai globális reciklálási arányát, az USA és az EU piacain pedig 50%-ra emeli legnépszerűbb vizei palackjainak visszagyűjtését 2025-re.
  • A Nestlé Csomagolás-Tudományi Intézete felturbózza az új, zöld csomagolóanyagok kutatását.
  • A Nestlé külső patnereket is bevon a szeméttelenítésbe. Egy ilyen együttműködés már el is indult a Danimer Scientific-kel, a közös kutatás célja a PET-palackok kiváltására alkalmas, tengervízben lebomló flakonok feltalálása.
  • A Nestlé elindított egy együttműködést a PureCycle Technologies-zal az élelmiszeripari minőségű reciklált polipropilén gyártásának kifejlesztésére.

A Nestlé a konkrét kutató-fejlesztő munka mellett szemléletformáló kampányokat indít mind belső, dolgozói körben. mint fogyasztói piacain a szemeteléssel, a hulladékkezeléssel kapcsolatban. Mi csak annyi tehetünk ehhez hozzá: drukkolunk, elvégre állítólag rablóból lesz a legjobb pandúr. Ha a mai eldobós-leszarós-zacskósleveses fogyasztói kultúra megteremtésének egyik legnagyobb formálója is beszáll a szemetelés elleni harcba, azon csak nyerhetünk!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.