Jobbközép kormány alakul Norvégiában

külföld
2019 január 17., 22:03
comments 34

A norvég miniszterelnök többségi kormányt alakít, mivel a Norvégiában kormányzó Konzervatív Párt, a Haladó Párt és a Liberális Párt csütörtökön koalíciós megállapodást kötött a Keresztény Demokrata Párttal, amely eddig kívülről támogatta a jobbközép Erna Solberg miniszterelnök kisebbségi kormány.

Erna Solberg
photo_camera Erna Solberg Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Megfigyelők szerint a parlamenti többség stabilizálja a 2013 óta hatalmon lévő Erna Solberg miniszterelnök helyzetét, másrészt egyengeti útját a 2021-es újraválasztásához. A megállapodás után Solberg azt mondta, történelmi nap a mai, mivel 1985 óta ez az első olyan kormány, amiben nem a szocialisták vannak többségben. „Kemény tárgyalások voltak” - mondta Solberg eddigi koalíciós partnereivel ünnepelve a kereszténydemokraták csatlakozását. Solberg Konzervatív Pártja 2018 eleje óta a jobboldali Haladó Párttal (FrP) és a Liberális Párttal kormányoz.

Solberg kijelentette, hogy kormánya a parlamenti többség támogatásával a fenntartható jóléti társadalomra, a klímaváltozás elleni küzdelemre, valamint a kis- és középvállalkozások adóterheinek csökkentésére, a családok és gyermekek jogainak erősítésére, illetve a biztonság növelésére összpontosít.

Az eddigi hárompárti koalíció a most csatlakozott kereszténydemokraták követélésére ugyanakkor beleegyezett, hogy kisebb változtatásokat fog végrehajtani az abortuszt szabályozó törvényen.  A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a választók többsége a norvég Munkáspárt vezette balközép ellenzéki szövetséget támogatja. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.