Online szavazásokat hamisíttatott Trump javára egykori ügyvédje

2019 január 17., csütörtök 12:38
82
Michael Cohen a New York-i szövetségi bíróság épülete előtt 2018. december 12-én. Cohent adócsalás, hamis tanúzás és tiltott kampánytámogatás miatt három év börtönre ítélték. Fotó: COREY SIPKIN/AFP

John Gauger, a Liberty Egyetem informatikai igazgatója 2015-ben azt remélte, kapni fog ötvenezer dollárt Trump személyi ügyvédjétől és fixerétől, Michael Cohentől. Cohent 2012-ben ismerte meg, amikor Trump az alapító Farwell tiszteletes meghívására ellátogatott a szélsőséges keresztények amerikai egyetemére, a Libertyre. Gauger megismerkedésük után segített Cohennek feliratkozni az Instagramra, majd átadta a névjegyét, hogy segíthessen más, hasonló számítástechnikai problémák megoldásában.

2015-ben azért remélt ötvenezer dollárt, mert Cohen ennyit ígért neki azért, ha az ekkor már a republikánus jelöltségért küzdő Trump javára hamisít meg két online szavazást. De a beígért ötvenezer helyett állítása szerint csak 12-13 ezer dollárt kapott, készpénzben, egy kék walmartos bevásárlószatyorban. És mellé véletlenszerűen még egy pár boxkesztyűt is, ami Cohen állítása szerint egy brazil MMA-sé volt.

Cohen mindebből csupán annyit tagad, hogy zacskóban átadott készpénzben fizetett volna, írja a Wall Street Journal.

Bár Cohen Gauger szerint végül csak a töredékét fizette ki a beígért ötvenezer dollárnak, Cohen Trumptól már a teljes összeget kérte, és bár csak egy papírfecnit adott át, meg is kapta. Az összeget az ügyben folyó nyomozás adatai szerint Trump saját számlájáról át is utalta Cohennek, írja a Wall Street Journal. Cohen nem árulta el, mire költötte a pénzt, Trumpék pedig nem kérdezték tőle.

A már így is elképesztő történetben azonban még van egy csavar. Jópár hónappal a találkozójuk után Cohen újra segítséget kért Gaugertől: hozzon létre egy Twitter-fiókot @WomenForCohen címen, ahol éltessék őt szexszimbólumként. A fiókot 2016-ban létre is hozták, Gauger egy hölgyismerőse kezelte, és valóban Cohen kinézetét és jellemét dicsőítette rajta.

Ez utóbbi csak vicces, a történet többi része azonban felveti a törvénysértés lehetőségét is. Richard Hasen választásjogi szakértő szerint amennyiben Cohen egyeztetés nélkül kérte fel Gaugert az online szavazások meghamisítására, arról neki kellett volna kampányköltésként beszámolnia. Ha viszont Trump kampányával egyeztetve történt a felkérés, akkor azzal Trumpéknak kellett volna elszámolniuk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt