Több embert felrobbantottak egy kolumbiai rendőrakadémián

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Kolumbia fővárosában, Bogotában legalább kilencen meghaltak, huszonketten pedig megsérültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant egy rendőrakadémia parkolójában.

Fotó: AP

Egyelőre nem tudni, hogy kik követhették el a merényletet, ahogy azt sem, hogyan juttatták be a járművet az akadémia területére. Az áldozatok az első beszámolók szerint rendőrkadétok.

Iván Duque kolumbiai elnök a merénylet miatt elhalasztotta egy vidéki utazását, és visszaindult Bogotába. A merényletet elítélve kijelentette, hogy Kolumbia szomorú, de nem hajlik meg az erőszak előtt.

Kolumbiában évtizedeken át gerillaháború zajlott, de előfordult, hogy Pablo Escobar emberei robbantottak a fővárosban. A kolumbiai vezetés 2016 novemberében kötött békét a legnagyobb lázadószervezetként számon tartott  Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC), pontot téve a konfliktusra, amely több mint 220 ezer emberéletet követelt és hétmillió embert tett földönfutóvá. Most a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg nevű szélsőbaloldali szervezetre gyanakodnak, ami folytatta a támadásokat a rendőrségi célpontok ellen. (Guardian/MTI)