A gdanski főpolgármester gyilkosa más erőszakos akciókat is tervezett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A gdanski polgármester, Pawel Adamowicz gyilkosa korábban más erőszakos akciókat is tervezett – közölte ügyészségi forrásokra hivatkozva a PAP lengyel hírügynökség.

Az 53 éves Pawel Adamowiczot vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. A polgármester kórházba szállítása után belehalt sérülésébe, gyilkosát őrizetbe vették.

Az elindított büntetőjogi eljárásban eddig több mint 60 tanút hallgattak ki. A PAP értesülései szerint Stefan W., miután a bankrablások miatt kiszabott 5,5 éves börtönbüntetését letöltötte, és december végén szabadult, az egyik volt fogolytársának azt mondta:egy merénylet elkövetését fontolgatja, olyan tettet hajt végre, aminek a híre „majd az egész világon elterjed”.Hasonlóan beszélt a rokonai előtt is.

Ügyészségi megállapítások szerint Stefan W. közvetlenül a börtönből való távozás után Varsóba utazott, ahol a késő éjjeli órákban az államfői palotához ment. Mint a kihallgatásakor elmondta, be akart jutni a palota területére, viszont miután nem sikerült a kerítésen átmásznia, lemondott a tervéről, és visszatért Gdanskba. De Stefan W.-nak ezt az állítását pénteki közleményében a lengyel kormányőrség (SOP) cáfolta, szerintük ilyen kísérlet nem történt.

Arról, hogy honnan szerezte a gdanski merénylethez használt kést, és hogyan jutott fel a merénylet színhelyére, a színpadra, Stefan W. nem volt hajlandó vallomást tenni.


Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

Pawel Adamowiczot szombaton temetik el a gdanski Mária-székesegyházban. Ott lesz többek között Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő. A búcsúztatás már csütörtök délután elkezdődött a gdanski Európai Szolidaritás Központban. A főpolgármester ott elhelyezett koporsója előtt tömegek róják le tiszteletüket. A bazilikába este gyászmenettel viszik át a koporsót. A temetést a város és a család közösen rendezi. A gyászünnepséget több lengyel város közterein óriáskivetítőkön közvetítik. Délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.